Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceDrago Jančar danes praznuje 70 let

Drago Jančar danes praznuje 70 let

Najbolj prevajan in nagrajevan slovenski avtor Drago Jančar je danes dopolnil 70 let. V Mladinski knjigi smo se njegovemu osebnemu jubileju poklonili s ponatisom treh knjig: Katarina, pav in jezuit, Galjot in Severni sij, jeseni bodo pri Cankarjevi založbi izšel potopis Postaje.

Drago Jančar

Jubilanta bomo gostili 23. aprila ob 11. uri v Konzorciju.

Trije kresniki (za romane Katarina, pav in jezuit, Zvenenje v glavi ter To noč sem jo videl), Prešernova nagrada za življenjski opus, Herderjeva nagrada za književnost ter naziv Državljan Evrope so le nekatera od priznanj, ki jih je doslej prejel pisatelj, dramatik in esejist Drago Jančar. Njegovi romani so prevedeni v številne tuije jezike. V Franciji je za roman To noč sem jo videl prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov, bil je tudi kandidat za francosko literarno nagrado femina. Nemški prevod se je decembra 2015 znašel na vrhu lestvice najboljših knjig, ki jo po izboru avstrijskih kritikov objavlja radiotelevizija ORF. Istega leta je bil s tem romanom kandidat za poljsko literarno nagrado angelus, namenjeno srednjeevropskim pisateljem, za katero je bil nominiran tudi že z romanom Katarina, pav in jezuit.

Rodil se je leta 1948 v Mariboru. Po končani višji upravni šoli je bil v obdobju od 1971-1974 novinar pri Večeru. Leta 1974 je bil obsojen na enoletno zaporno kazen zaradi širjenja sovražne propagande, a so ga čez tri mesece izpustili. Posvetil se je pisateljevanju, se za kratek čas zaposlil pri Viba filmu, sodeloval pri ustanovitvi Nove revije, leta 1981 pa sprejel delo urednika in tajnika pri Slovenski matici. V letih 1987-1991 je bil predsednik slovenskega Pena, v okviru katerega je pripomogel k slovenski osamosvojitvi. Od leta 1995 je izreden član Sazuja.

Osrednje teme Jančarjevih enajstih romanov so individualna eksistencialna in moralna stiska, iskanje smisla in opore, ogroženost posameznika in njegovo brezupno spopadanje z družbeno stvarnostjo, zadušljivo duhovno atmosfero, ujetostjo v usodo, uničevalnim  oblastništvom, kaotičnostjo sveta in vseobvladujočim nasiljem. V večinoma kritično zaostrenih ali polemičnih esejih in aktualističnih zapisih Jančar obravnava sodobne družbene razmere v Sloveniji in svetu, razgalja podobo človeka, časa in družbenih navzkrižij, odkriva podaljšano preteklost in njene korenine, preiskuje cinično distanco, razčlenjuje stanje duha, kulturne politike in literature, razkriva resničnost postkomunističnega sveta, demistificira iluzije in presoja tudi  globalizacijo, ameriške vplive, evropske perspektive in bistvo Srednje Evrope. V gledaliških delih pa razčlenjuje konflikte razmišljujočih posameznikov v območju individualizma, volje, etike, skepse, totalitarnosti, meščanske družbe in revolucijske skupnosti.

Spoštovanemu avtorju iskreno čestitamo!

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.