Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceJanku Prunku Zoisova nagrada

Janku Prunku Zoisova nagrada

Včeraj je bila v Cankarjevem domu podelitev Zoisovih nagrad, Zoisovih priznanj, priznanja ambasador znanosti in Puhovega priznanja.

Prunk

Zoisovo nagrado za življenjsko delo sta dobila akademik prof. dr. Branko Stanovnik in akademik prof. dr. Uroš Skalerič, Zoisovi nagradi za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti pa prof. dr. Janko Prunk in akademik Božidar Šarler.

Prof. dr. Janko Prunk je Zoisovo nagrado prejel za znanstveno monografijo: Zgodovina Evrope v dobi racionalistične civilizacije 1775-2015, ki smo jo letos izdali pri Cankarjevi založbi. Zgodovinar Janko Prunk se je ob spoznanju , da je odgovor za dogajanje pri nas v evropskem prostoru, lotil po vsebini in obsegu monumentalne nagrajene monografije, ki je v slovenskem zgodovinopisju brez primere. Prelomne momente Evrope v tej monografiji vidi v francoskih in evropskih revolucijah do leta 1848, v mirni in tudi burni sledeči meščanski dobi, dveh svetovnih vojnah ter v iskanju ravnotežja po njih. V nasprotju z mnogimi sodobnimi zgodovinarji vzrokov ne išče v modernizaciji, temveč v razumu, ki ni in ne more biti samouničujoč, dokler je zavezan človeškosti, je v utemeljitvi svoje odločitve zapisal odbor za podelitev Zoisovih nagrad in priznaj.

Ponosni smo, da je nagrajena monografija obogatila knjižno zakladnico Cankarjeve založbe.

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.