Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceJubilejni Krpan z risbami Hinka Smrekarja

Jubilejni Krpan z risbami Hinka Smrekarja

Mladinska knjiga je včeraj v Galeriji Kresija predstavila jubilejno izdajo slikanice Martin Krpan z ilustracijami slikarja in karikaturista Hinka Smrekarja.

Jubilejni Krpan

O knjigi so govorili likovni urednik Pavle Učakar, akademik dr. Matjaž Kmecl in urednica Irena Matko Lukan. Predstavitvi slikanice je zvečer sledilo še odprtje razstave izbranih risb Hinka Smrekarja in štirih ilustratork Marlenke Stupica, Ančke Gošnik Godec, Alenke Sottler in Lile Prap, ki sta jo pripravili Mestna občina Ljubljana in založba Mladinska knjiga.


Martin Krpan je v slikaniški obliki prvič izšel pri Novi založbi leta 1917 s črno-belimi ilustracijami Smrekarja, ki so jih pozneje zamenjale Kraljeve podobe in obveljale za najbolj prepoznavno Krpanovo upodobitev. Izdaja iz tega leta je zaznamovala tudi začetek izdajanja slovenske izvirne slikanice, katere 100. obletnico praznujemo letos. Mladinska knjiga se je temu jubileju poklonila z izdajo slikanice Martin Krpan s prvotnimi dvanajstimi risbami Hinka Smrekarja. V ta namen so posneli originale Smrekarjevih risb, ki jih hranijo v novomeški knjižnici.

Martin Krpan

Avtor: Fran Levstik
Ilustrator: Hinko Smrekar

Preveri na Emki »

 


Kot je na predstavitvi v galeriji Kresija povedal likovni urednik Pavle Učakar, je bilo treba posnetke stoletje starih risb restavrirati, porumenel papir in zbledel tuš oživeti. Originalne risbe so večje od prve izdaje slikanice, zato so tudi za tokratno izdajo izbrali večji format od originalnega, je o slikanici, ki so jo položili v darilno škatlo, pojasnil Učakar. Po Učakarjevih besedah so Smrekarjeve upodobitve Krpana polne detajlov, portreti oseb, tudi stranskih likov, pa so zelo izdelani.


Včerajšnji gost predstavitve akademik dr. Matjaž Kmecl je poudaril, da je Levstik, ki je Krpana snoval dlje časa v 19. stoletju in v več različicah, pisal za preprostega človeka in ne za gospodo. Slovenski jezik je bil po Levstikovem prepričanju lahko le kmečki, saj Slovenci gospode nismo imeli. Na ta način je želel Levstik po Kmeclovih besedah tudi oblikovati slovensko samozavest. Tako Kmecl kot Učakar pa sta se strinjala, da Martin Krpan, ki je bil pri Mladinski knjigi ponatisnjen v več kot 240.000 izvodih, ni samo slikanica za otroke.


Predstavitvi slikanice je zvečer sledilo odprtje razstave, ki sta ji organizatorja Mestna občina Ljubljana in Mladinska knjiga nadela naslov Štiri dame in Martin Krpan. Od včeraj pa do 21. septembra so na ogled izbrane risbe Hinka Smrekarja ter dela štirih ilustratork Ančke Gošnik Godec, Marlenke Stupica, Lile Prap in Alenke Sottler. Razlogov za njihovo uvrstitev na razstavo je več. Ančka Gošnik Godec in Marlenka Stupica, ki se je včerajšnjega odprtja tudi udeležila, letos praznujeta 90. obletnico rojstva. Obe sta celoten opus posvetili podobam v knjigah, namenjenim otrokom in mladini, ter uveljavili nov položaj in vlogo ilustracije na Slovenskem. Lila Prap, letošnja Levstikova nagrajenka za življenjsko delo, in Alenka Sottler, prejemnica zlate medalje newyorškega Društva ilustratorjev, sta v zadnjih letih močno zaznamovali slovensko in svetovno krajino ilustracije.  Na odprtju razstave sta govorila likovni urednik Pavle Učakar in podžupanja Tjaša Ficko, ki je razstavo odprla.
 

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.