Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceKnjiga leta 2016: sLOLvenski klasiki 1

Knjiga leta 2016: sLOLvenski klasiki 1

Obiskovalci 32. slovenskega knjižnega sejma so med petimi nominiranimi knjigami za Knjigo leta 2016 največ glasov namenili knjigi Boštjana Gorenca Pižame sLOLvenski klasiki 1, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

Pizama

Med petimi nominirankami, ki jih je izbrala strokovna žirija (Stojan Pelko, Domen Fras, Riko Rižnar, Irena Štaudohar in Vlasta Vičič), je poleg nagrajene, so bile še: Oblike duha, Zakladnica pesniških oblik Borisa A. Novaka (Mladinska knjiga), Don Toneta Pavčka z ilustracijami Maje Kastelic (Založba Sanje), Pesem za liro Bine Štampe Žmavc z ilustracijami Alenke Sottler (Založba Pivec) in Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja Zmaga Šmitka (Beletrina).

SLOLvenski klasiki"Boštjan Gorenc – Pižama slovenske literarne klasike brezkompromisno razseka. Po načelih rimoklepstva jih skompilira v vrtiljak podatkovnega toka in ga ponudi bralcu. Spletno pojavnost besedil dobesedno prenese v knjižno obliko. Oblikovno zelo vprašljiv prelom, za knjižne normative včasih celo nesprejemljiv, se izkaže kot izjemno učinkovito orodje manipuliranja. Transformacija likovnih sredstev iz digitalnega sveta je neposredni namig bralcu, kako naj se sooča z avtorjevimi lucidnimi pogledi na slovensko literarno dediščino skozi prizmo aktualnih družbenih fenomenov. Odlično postavljeno zrcalo naši sedanjosti. Pravzaprav antiknjiga, ob kateri se zastavlja vprašanje, ali postaja take vrste branje tudi naša prihodnost," je zapisala strokovna žirija v utemeljitvi za nominacijo sLOLvenskih klasikov 1.

Zadnjo besedo so imeli obiskovalci sejma. Njihov izbor ni razveselil le avtorja, ampak tudi vse nas. Uspešen 32. slovenski knjižni sejem se je tako zaključil s podelitvijo tretje »sejemske« nagrade za knjige Cankarjeve založbe.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.