Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceKnjižne novosti iz uredništva Cankarjeve založbe

Knjižne novosti iz uredništva Cankarjeve založbe

Cankarjeva založba je s predstavitvijo treh novih knjig, ki govorijo o zdravniški etiki, partizanskem zdravstvu in velikem državniku Churchillu, gostovala v prostorih SAZU.

Cankarjeva založba

Uredniku Tinetu Logarju so za govorniško mizo prisedli onkolog dr. Matjaž Zwitter, direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis, prevajalka in avtorica spremne besede Alenka Puhar, prevajalec Igor Antič in zgodovinar dr. Božo Repe.  

 

Pogovori o zdravniški etikiKnjiga Pogovori o zdravniški etiki je delo uglednega onkologa in profesorja etike na mariborski medicinski fakulteti dr. Matjaža Zwittra. Kot je dejal na predstavitvi je želel z njo spodbuditi poglobljeno razmišljanje o etičnih vrednotah. Nastala je na osnovi njegovih predavanj študentom medicine. "Hotel sem pokazati, da medicinska etika niso samo zbanalizirana vprašanja okoli splava in evtanazije, ampak je to mnogo širše področje, ki odpira še veliko drugih vprašanj, ravno tako pomembnih za zdravniško delo," je poudaril.

Po prepričanju profesorja kirurgije na mariborski medicinski fakulteti in direktorja UKC Maribor Vojka Flisa je Zwittrova knjiga izjemno pomembna in potrebna, saj prinaša zelo dober uvid v sodobno bioetiko, z etično analizo išče rešitve na sodobne etične probleme, se pri tem opira na primere iz vsakdanjega življenja, ter prepleta sodobne z bioetičnimi pravnimi normami.Partizanski kirurgPartizanski kirurg je pričevanje Lindsayja Rogersa, Novozelandca v Jugoslaviji, ki je v času nacističnega tretjega rajha reševal ranjene partizane. Refleksija zavezniškega zdravnika o partizanskem zdravstvu na Hrvaškem, v BiH in še posebej v Sloveniji je bila prvič objavljena leta 1957, pet let kasneje pa v slovenskem prevodu pri založbi Borec, a zaradi avtorjevega mestoma kritičnega odnosa do razmer v partizanih v precej okrnjeni in cenzurirani različici.

To škodo je zdaj po besedah urednika Tineta Logarja popravila prevajalka izvirnika Alenka Puhar, ki je v prevodno delo vključila tudi tisto - v poševni pisavi - kar je bilo iz prve slovenske izdaje Gverilski zdravnik zaradi političnih in ideoloških razlogov izpuščeno.ChurchillCankarjeva založba je v prevodu Igorja Antiča izdala tudi knjigo Churchill, v kateri je profesor imperialne in vojaške zgodovine na Kraljevem kolidžu v Londonu Ashley Jackson strnil dolgo življenje in kompleksno osebnost Winstona Churchilla, velikega britanskega državnika, politika, novinarja, zgodovinarja, slikarja in z Nobelovo nagrado nagrajenega pisatelja.

Predgovor h knjigi je prispeval Božo Repe, ki se je lotil Churchillove povezave s Slovenci. Kot je povedal, so Slovenci v Churchilllovo obzorje prvič prišli med prvo svetovno vojno, saj je bil goreč podpornik tajnega Londonskega pakta, ki je Italiji vnaprej dodelil tretjino slovenskega ozemlja in četrtino prebivalstva. Kasneje je med drugim podprl Titovo partizansko gibanje in pristal na rešitev mejnega vprašanja, po kateri je Slovenija izgubila Trst.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.