Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceKnjižni pobegi z Ostanki dneva

Knjižni pobegi z Ostanki dneva

Nina Kožar je na februarskem srečanju v Konzorciju svoje goste izzvala s knjigo aktualnega Nobelovega nagrajenca za književnost Kazua Ishigure Ostanki dneva.

Nina Kožar, knjižni pobegi

Ostareli butler Stevens, Ishigurov književni junak, ponuja številne iztočnice za debato, kot smo lahko v živo slišali včeraj v Konzorciju. V knjigo, ki jo poznamo tudi v filmski različici, so zagrizli tokratni Ninini sogovorniki publicista Aljoša Harlamov in Nadina Štefančič ter filmski kritik Igor Harb.

Glavni junak zgodbe, Stevens, je popoln angleški butler, ki vodi posestvo politično vplivnega lorda Darlingtona. Naučen je, da verjame, da je dobrobit gospodarja smisel njegovega življenja, kateremu je treba podrediti vse, zato nima časa za nič drugega kot vodstvo posestva. Britanski pisatelj japonskih korenin je, kot smo slišali, ob res obilni in ljubeči spodbudi žene, knjigo napisal v štirih tednih. Pred petindvajsetimi leti je zgodba zaživela še v filmu Jamesa Ivoryja. Anthony Hopkins je igral butlerja, ki vse življenje preživi kot zvesti služabnik brez lastnega intimnega življenja, Emma Thompson pa njegovo nesojeno ljubezen, simpatično hišnico Mary Kenton.

Ob obilici smeha, razmišljanjih o zgodbi in tudi lastnih izpovedih smo pogovor na željo poslušalcev še malo podaljšali. V knjigarni smo se navdušeni zadržali kar uro in pol, zunaj pa je bil prav romantičen zasneženi zimski večer.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.