Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceKo se radostni podamo v nov dan

Ko se radostni podamo v nov dan

Trije zanimivi gostje so se odzvali našemu vabilu na pogovor o japonski kulturi, načinu življenja in ikigaju: Hironao Ohashi, Maja Pešelj in Manca Košir.

Ikigaj

Sinoči so obiskovalce, ki so lepo napolnili prireditveni prostor v Konzorciju, prepričali, da lahko svoj ikigaj, ki vodi v izpolnjeno življenje, odkrijemo kjerkoli, ne le na Japonskem. Ker se ikigaj skriva v vsakem človeku.

Gostje so v pogovoru, ki ga je povezovala novinarka in blogerka Damjana Bakarič, nadgradili vsebino knjige Hectorja Garcie (Kirai) in Francesa Mirallesa Ikigaj, japonska umetnost življenja. Gospod Ohashi Hironao, prvi sekretar na Veleposlaništvu Japonske in vodja sektorja za odnose z javnostmi in kulturo, ter gospa Maja Pešelj, japonologinja in sociologinja kulture, ustanoviteljica Genki centra, sta odlična poznavalca Japonske in njene kulture. »Iz prve roke« sta nam predstavila posebnosti v načinu življenja prebivalcev dežele vzhajajočega sonca, razlike med življenjem v velikih mestih in podeželjem, tuje vplive na tradicionalne japonske vrednote in nam razkrila podrobnosti iz življenja starejših prebivalcev na otoku Okinava, ki živijo dolgo in srečno življenje.

Gospod Hiroano nam je razkril, da se v Ljubljani zelo dobro počuti, saj uživa tako pri svojem delu kot v prostem času, ko se večkrat poda na sprehod v naravo. V Sloveniji ga je navdušila prijaznost ljudi pa tudi naša odprtost do tujcev. Domnevali smo, da je v Ljubljani našel svoj ikigaj J.

V goste smo povabili tudi gospo Manco Košir, ambasadorko branja in radostnega staranja, ki s svojim navdušenjem in izjemno angažiranostjo pooseblja nalezljivo energijo. Razkrila nam je svoj ikigaj, saj jo zanima veliko področij in uživa v vsem, česar se loti. Manca je izpostavila pomen skupnosti. Vsi sogovorniki so ji pritrdili, da je za srečno življenje posameznika pomembna skupnost, v kateri se počuti varnega, ker se lahko kadarkoli zanese na pomoč sočloveka. V zahodnem svetu žal vse bolj prevladuje individualizem, vendar ima posameznik kljub temu veliko priložnosti, da poišče svoj ikigaj.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.