Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceLevstikove nagrade z dežnimi kapljami

Levstikove nagrade z dežnimi kapljami

Znani so letošnji prejemniki Levstikovih nagrad

V torek dopoldne smo v knjigarni Konzorcij razglasili letošnje Levstikove nagrajence. Levstikovo nagrado za življenjsko delo sta prejela pisatelj Slavko Pregl in ilustratorka Lila Prap. Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo je prejel Peter Svetina za zbirko pesmi Molitvice s stopnic, Levstikova nagrada za izvirne ilustracije pa je pripadla Tanji Komadina za podobe v knjigi Gospa s klobukom Maše Ogrizek.

Mladinska knjiga že od leta 1949 podeljuje Levstikove nagrade za izvirne stvaritve na področju književnega ustvarjanja za otroke in mladino. Ob svoji 70-letnici pa je nagrajencem namenila posebna obeležja pod stebriščem knjigarne Konzorcij in ga poimenovala Levstikove arkade. Tako je po koncu novinarske konference sledilo še simbolično odkritje dveh novih plošč, na katerih sta vgravirani imeni letošnjih Levstikovih nagrajencev za življenjsko delo pisatelj Slavko Pregl in ilustratorka Lila Prap.

Tradicijo podelitvijo priznanj pod krošnjami kostanjev na vrtu Gostilne pri Koširju je sicer okrnila nevihta, vendar so nagrade vseeno svečano pristale v roke nagrajencev. Program sta oblikovala dramska igralka Anja Novak in glasbenik Laren Polič, goste je pozdravil predsednik uprave Mladinske knjige Založbe Peter Tomšič, slavnostni govornik pa je bil letošnji Levstikov nagrajenec Slavko Pregl.

Slavko PreglOpus Slavka Pregla je obsežen in žanrsko ter tematsko raznolik, čeprav piše predvsem realistično prozo iz vsakdanjega (mestnega) življenja otrok, mladostnikov in odraslih. Nekatere njegove kratke zgodbe vsebujejo tudi pravljične elemente. V vseh njegovih delih je zaznati vedrino, radoživost in humor. Njegovi književni liki se (starosti primerno) srečujejo s problemi, zagatami, se spuščajo v razne dogodivščine – na različne načine vstopajo v življenje, doživljajo strah in veselje, srečo in nesrečo, prve ljubezni, spore med starši in otroki, raziskujejo prijateljske odnose – živijo polno življenje. V knjigah Slavka Pregla je zaznati globoko etičnost in humor. S svojim mojstrstvom ter dobrim poznavanjem otrok in mulcev (pa tudi odraslih) popelje v svet, ki nam je domač. Poln je igrivosti in drobnih vsakdanjih konfliktov in dilem. Kljub nesrečnim dogodkom ta svet ni brezizhoden in ni brez svetlobe, ravno nasprotno, Preglova literatura nam daje moč in upanje, da je mogoče (za)živeti v sožitju. V različnih odnosih: družinskih, prijateljskih in šolskih, je v utemeljitvi zapisala žirija, ki so jo sestavljali: Bojan Švigelj, glavni urednik in predsednik žirije, Andrej Ilc, vodja uredništva za leposlovje, Pavle Učakar, likovni urednik in Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja.

Lila Prap

Lila Prap je letošnja nagrajenka za življenjsko delo na polju ilustracije. »Vendar Lila ni le ilustratorka, ampak vsestranska ustvarjalka in umetnica, ki svoja dela sama načrtuje, piše besedila, slika podobe in vse skupaj oblikuje v končno obliko knjige. Natančno in nepopustljivo. Navidezna enostavnost forme je do zadnjega detajla premišljen proces. Od kompozicije, risbe do nanosa barvnih kred. Barvni prah žari v polnem sijaju in vibrira do otipljivega občutka materije. To so močne slike v knjigah, polnih humorja in navihanosti, katerih kakovost je opažena in cenjena tako pri nas kot onstran meja. Levstikova nagrada za življenjsko delo je le ena od mnogih, ki jih je prejela. O izjemnosti Lilinega dela pričajo tudi prevodi njenih knjig v tuje jezike. Število teh jo postavlja v sam vrh uspešnosti slovenske ilustracije na tujem in govori o tem, da je Lila Prap v resnici univerzalna in svetovljanska umetnica, ki jo razumejo in cenijo po vsem svetu in v vseh kulturah. V slovenskem likovnem in oblikovalskem prostoru pa si utira popolnoma samosvojo, izvirno pot, ki tradicionalne estetske vrednote korenito razširja in odločilno bogati,« je v svoji utemeljitvi izpostavila žirija.

Levstikovih nagrad sta se razveselila tudi Peter Svetina za pesniško zbirko Molitvice s stopnic in Tanja Komadina za podobe v knjigi Gospa s klobukom Maše Ogrizek.

Molitvice s stopnic

Avtor: Peter Svetina
Ilustrator: Ana Zavadlav

Poglej več ›

 

 

Gospa s klobukom

Avtor: Maša Ogrizek
Ilustrator: Tanja Komadina

Poglej več ›

 

 

Levstikovega nagrajenca 2017 za najboljše leposlovno delo za otroke in mladino je izbrala žirija, ki so jo sestavljale: literarna kritičarka Gaja Kos, vodja službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici Maja Logar in urednica otroškega leposlovja v Mladinski knjigi Irena Matko Lukan. Utemeljitev razkriva, zakaj žirijo najbolj prepričale drobne molitvice, ki jih izreka otrok in so vezane predvsem na njegove najbližje: »So žive in pristne. Pa nežne in tople, ampak hkrati lahko povzročijo tudi bolečino. V njih otrok vzpostavlja dialog z angelčkom ali Bogom, ki odseva posrečeno kombinacijo dvoma oziroma vprašanj in vere oziroma zaupanja. V molitvicah bralec dejansko začuti moč otrokovih želja, ki razkrivajo, kaj je zanj pomembno, kaj se mu mota po glavici, kakšni so njegovi strahovi in kakšne skrbi. Drobni verzi so tako zares ganljivi, kar bi bilo brez odličnega poznavanja otroške duše in razmišljanja nedvomno težko doseči. Poezija v tej drobni knjižici je večplastna, intenzivna in udarna. V bralcu nedvomno pusti sled ali ga nekoliko premakne, bodisi v dojemanju (otroškega) sveta in sebe v njem bodisi v samem branju poezije.«

Žirija v sestavi Milan Erič, akademski slikar in predsednik žirije, Alenka Sottler, akademska slikarka in ilustratorka, ter Pavle Učakar, akademski slikar in likovni urednik, se je med zelo kakovostnimi deli dvoletne produkcije založbe Mladinska knjiga soglasno odločila, da Levstikovo nagrado za ilustracijo za leto 2017 podeli ilustratorki Tanji Komadina za podobe iz knjige Gospa s klobukom Maše Ogrizek: »Likovni jezik v njej nagovarja bralca z izjemno toplino. Risarsko, oblikovno in slogovno odlično izpeljane ilustracije so podprte s pestrostjo in blagodejno skladnostjo barv, ki v iskreni, humorni likovni pripovedi izvrstno osvetljujejo in nadgrajujejo izvirno besedilo. Razpored in nenavadno veliko število ilustracij, vsebinska raznovrstnost, stilska enotnost in njihova duhovita raznolikost pričarajo bogat in prepričljiv svet, v katerega se z užitkom potopimo in veselo potujemo skozi pripoved.«

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.