Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceLilini Zmaji na Ljubljanskem gradu

Lilini Zmaji na Ljubljanskem gradu

V Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu so sinoči odprli razstavo ilustracij iz avtorske slikanice Zmaji?! Lile Prap.

Zmaji

Razstavo je v sodelovanju z Mladinsko knjigo organiziral zavod Ljubljanski grad. Postavil in odprl jo je likovni urednik Pavle Učakar. Liline ilustracije bodo na ogled do 16. septembra.

ZmajiPavle Učakar je razstavo označil kot slikarsko: »Razstava ilustracij Lile Prap iz knjige Zmaji?! je v resnici slikarska razstava. Z vrhunsko ilustracijo je že tako, da je tudi vrhunska likovna umetnost. To se zdi samoumevno, toda ni vedno tako. Posamezne ilustracije delujejo kot slike same po sebi, nekatere druge pa dobro delujejo predvsem v kontekstu knjige, ko so v spremstvu besedila. Liline so kot del knjige odlične ter enako izvrstne tudi kot posamezni eksponati na razstavi. Za skoraj vse Liline knjige velja, da so skoz in skoz njene. Vse v knjigah je njeno, ideje, besedila, slike in oblikovanje.«

Na prvi pogled so njene slike zelo preprosta dela. Enostaven je dizajn slike, nenavadna risba z debelo deževnikasto črno črto, polja med linijami pa so pobarvana s skoraj čisto, enovito barvo. A prvi vtis vara oziroma že na drugi pogled ugotovimo, da gre za skrbno preštudirano arhitekturo kompozicije, je poudaril naš likovni urednik.

Odprtja razstave so se udeležili ljubitelji Liline umetnosti, zagotovo pa si jo bodo ogledali tudi mnogi tuji turisti. Lila je namreč tudi v tujini zelo prepoznavna, njenih petnajst slikanic je namreč izšlo v skoraj  štiridesetih državah na vseh celinah sveta.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.