Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceModra ptica poletela k Pogodbi Mojce Širok

Modra ptica poletela k Pogodbi Mojce Širok

Predsednica letošnje žirije Nela Malečkar je včeraj v knjigarni Konzorcij obelodanila skrbno varovano skrivnost: zmagovalni roman petega natečaja Modra ptica je Pogodba Mojce Širok.

Mojca Širok

Za nagrado sta bili nominirani še Veronika Simoniti za delo Ivana pred morjem ter Suzana Tratnik za roman Norhaus na vrhu hriba.

Skupina Mladinska knjiga je v letu 2017 razpisala književno nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno književno delo, in sicer za zvrst roman za odrasle. Do 16. avgusta je na založbo prispelo 26 romanov 17 avtoric in 9 avtorjev. Strokovna komisija v sestavi Nela Malečkar (predsednica), Aljoša Harlamov (namestnik predsednice), Andrej Blatnik, Bojan Švigelj, Matjaž Vračko in Tatjana Stojić (člani) je prebrala vsa prispela dela in med njimi izbrala tri nominirane romane Ivana pred morjem Veronike Simoniti, Pogodba Mojce Širok in Norhaus na vrhu hriba Suzane Tratnik.

Književno nagrado modra ptica 2018, vredno 12.000 evrov bruto, je prejel kriminalni roman Mojce Širok Pogodba. Žirija je zapisala, da gre za odlično novo slovensko kriminalko, ki se sicer dogaja v Italiji, kjer je mafija globoko vraščena v družbeno tkivo, a bi teme, o katerih govori, lahko prenesli tudi v slovensko okolje. Z raziskovanjem zakulisnega dogajanja umorov nas kriminalka Pogodba s sočnim jezikom, živimi dialogi in nepredvidljivimi zapleti odpelje v osrčje mafijskega dogajanja. Glavni akterji - kriminalisti, tožilci, novinarji in politiki – imajo obraze, karakterje, osebne zgodbe in marsikdaj tudi zavezujočo skupno preteklost, je v utemeljitvi zapisala žirija.

Mojca Širok, novinarka RTV Slovenija, je bila 13 let dopisnica iz Italije in Vatikana. Prve novinarske reportaže o sicilijanski mafiji je pisala za tednik Mladina, leta 2000 je za Televizijo Slovenijo posnela dokumentarni film z naslovom Molk v Palermu, leta 2010 pa je pri založbi Mladinska knjiga izdala knjigo o italijanskih kriminalnih organizacijah Oblast brez obraza. Pogodba je njen literarni prvenec, povezan je s temo, ki jo zelo dobro pozna.

Na današnji podelitvi nagrade je bilo govora, da se je Mojca Širok po svoji italijanski trilogiji spogledovala z idejo, da bi napisala ljubezenski roman ali pa kuharsko knjigo. Priznala je, da kriminalni roman ni bil del načrta, izkazal pa se je kot dober način za sproščanje napetosti, prav tako se je, kot se je pošalila, lahko končno brez slabe vesti prepustila lažnim novicam. Poudarila je, da je zgodovinsko ozadje njenega dela popolnoma resnično, vanj pa je umestila svoje like.

Roman Pogodba bo predvidoma izšel v prvi polovici leta 2018, nominirani deli pa v letu 2019.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.