Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceMolitvicam s stopnic po Levstikovi nagradi še večernica

Molitvicam s stopnic po Levstikovi nagradi še večernica

V četrtek bodo v Murski Soboti v okviru srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede že enaindvajsetič podelili nagrado večernica, ki jo časnik Večer podeljuje za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo.

Nagrajenec je že znan: Peter Svetina s pesniško zbirko Molitvice s stopnic, za katero je v juniju prejel tudi malo Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo za otroke in mladino.

Molitvice s stopnic

Avtor: Peter Svetina
Ilustrator: Ana Zavadlav

Preveri v trgovini »

 

Peter Svetina bo nagrado večernica prejel že tretjič – večernicama za knjigi Ropotarna in Ko zorijo ježevci se bo pridružila še večernica za pesniško zbirko Molitvice s stopnic.


»Izvrstna pesniška zbirka Molitvice s stopnic je presunljivo iskrena in prepričljiva zaradi "sporočilnega minimuma", tudi sicer značilnega za nekatera besedila Petra Svetine – tudi, kadar gre za poetiko nonsensa -, ki književnega sporočila ne gradi le na povedanem, ampak tudi ali celo predvsem na tem, kar ostaja neizrečeno in presežno. Pesmi izhajajo iz na videz naivne in preproste, a v globini modre otroške perspektive: celo Bog in angel, osrednji osebi, ki ju nagovarja in za kaj prosi otrok kot pesemski jaz, sta otroški, prikazani povsem človeško, saj je z njima mogoče skorajda kramljati in skupaj z njima sobivati v veliki družini, v kateri so slabovidni dedek, premražena muca, teta, ki ne more imeti otrok, ter razmišljujoči, a tudi prestrašen in osamljen otrok. Tematika zbirke in vključevanje verske tematike in motivike bi lahko zelo hitro zdrsnilo v idealizacijsko ali poučevalno držo "molitve", ki jo izreka zgledni otrok. A Petru Svetini se to nikoli ne zgodi: otrok v svojih prošnji, žalosti in ljubezni do vsega, kar je, ostaja otroško naiven; v teh tonih je mojstrsko oglašen tudi jezik, ki se bliža zajčevski poetiki " molka", zastiranja, zgolj nakazovanja neizrekljivega … Molitvice s stopnic so zato brez dvoma ena pomembnejših pesniških zbirk v sodobni slovenski mladinski poeziji – njihova magičnost v sozvočju z ilustracijami nudi skoraj hipen, a nepozaben in pretresljiv bralni užitek," je v svoji utemeljitvi zapisala žirija, ki so jo sestavljali dr. Igor Saksida (predsednik), Maja Logar, Erica Johnson Debeljak, Tone Obadič in Petra Vidali. Ilustracije, ki jih je žirija prav tako izpostavila v svoji utemeljitvi, so delo Tanje Komadina, letošnje Levstikove nagrajenke za ilustracijo.


Med nominiranci za letošnjo večernico so bili še Miha Mazzini z romanom Zvezde vabijo (z modro ptico nagrajeno delo je lani izšlo pri Mladinski knjigi). Med nominirankami drugih založb pa so bile: slikaniško besedilo Čarimatika Bine Štampe Žmavc, mladinski roman Avtobus ob treh Nataše Konc Lorenzutti, in še eno slikaniško besedilo letošnjega nagrajenca, naslovljeno Sosed pod stropom.

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.