Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceMonografija o cesarju Francu Jožefu

Monografija o cesarju Francu Jožefu

Ob 100. obletnici smrti cesarja Franca Jožefa I. je pri Cankarjevi založbi izšla monografija z naslovom Franc Jožef.

Franc Jožef

V petek so jo v Konzorciju predstavili zgodovinarja Gregor Antoličič in Peter Vodopivec ter urednik Tine Logar.

Franc JožefDeset slovenskih avtorjev  - Gregor Antoličič, Filip Čuček, Eva Holz, Gregor Jenuš, Aleš Maver, Miha Preinfalk, Andrej Rahten, Vincenc Rajšp, Petra Svoljšak in Peter Vodopivec, vsak od njih strokovnjak na svojem področju, je oblikovalo deset poglavij knjige. Na podlagi številnih, tudi najnovejših virov so popisali vsa obdobja življenja in dela "starega cesarja" in prikazali njegove bolj in manj znane življenjske epizode. Pri tem so poseben poudarek dali njegovemu odnosu do Slovencev in njihovem pogledu nanj.

 

Po besedah urednika Tineta Logarja knjiga ni pisana kot zbornik, ampak harmonično, zato ni zaznati različnih peres.

Zgodovinar Peter Vodopivec je poudaril je, da je  nova monografija šele druga knjiga slovenskega zgodovinopisja o Francu Jožefu, je spomnil zgodovinar Peter Vodopivec, ki je tudi avtor enega od desetih poglavij. Prva je izšla leta 1898, ob 50. obletnici njegovega vladanja. "Stari cestar" je bil na prestolu dolgih 68 let, najdlje od vseh evropskih monarhov. Med slovenskimi zgodovinarji po Vodopivčevih besedah prevladuje mnenje, da so tudi Slovenci Franca Jožefa dojemali kot svojega vladarja in Habsburško monarhijo kot svojo domovino. Pri tem pa avstrijski zgodovinarji ugotavljajo, da cesar ni imel jasno izoblikovanega stališča do položaja Slovencev v monarhiji. »Čeprav Franca Jožefa mnogi razumejo kot poslednjega vladarja stare šole,« je bil vseskozi razpet med tradicijo in moderno, je pojasnil Vodopivec. Običajni Slovenec je s cesarjevo smrtjo leta 1916 izgubil lik povezovanja in občutek obstoja mnogonarodne monarhije, je opozoril.

Antoličič je v spremni besedi zapisal, da je vse vidike dolgega in burnega življenja Franca Jožefa težko vključiti v en stavek, pa vendar bi morda lahko zapisali: "Kot 18-letni mladenič je leta 1848 zavladal premlad in premalo izkušen, kot 86-letni starec pa je v letu 1916 umrla prestar, da bi bil sposoben z odločnimi političnimi dejanji rešiti usodo monarhije.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.