Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNagrada učbeniku Zgodovina 1

Nagrada učbeniku Zgodovina 1

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu so včeraj podelili nagrade BELMA za najkvalitetnejša učna gradiva, ki nastanejo v državah Evrope. Bronasto nagrado v kategoriji učbenikov za srednjo šolo je prejel učbenik za zgodovino v prvem letniku gimnazij Zgodovina 1, Prazgodovina in stari vek (založba Mladinska knjiga, 2017). Nagrajeni učbenik je v kombinaciji z interaktivnim gradivom zasnovan kot sodobna knjiga, ki je dijaku sopotnica na poti odkrivanja preteklosti in samih sebe, zgodovina pa je pri tem učiteljica za življenje.

Frankfurt, 11. oktober 2018 – Na knjižnem sejmu v Frankfurtu so včeraj podelili nagrade BELMA za najkvalitetnejša učna gradiva, ki nastanejo v državah Evrope. Bronasto nagrado v kategoriji učbenikov za srednjo šolo je prejel učbenik za zgodovino v prvem letniku gimnazij Zgodovina 1, Prazgodovina in stari vek (založba Mladinska knjiga, 2017). Nagrajeni učbenik je v kombinaciji z interaktivnim gradivom zasnovan kot sodobna knjiga, ki je dijaku sopotnica na poti odkrivanja preteklosti in samih sebe, zgodovina pa je pri tem učiteljica za življenje.

Nagrado je v Frankfurtu prevzela Alenka Kepic Mohar, vodja izobraževalnega založništvo v Mladinski knjigi.

Avtorice nagrajenega slovenskega učbenika so: Alenka Cedilnik, Gordana Popovič Lozar, Sonja Škrlj Počkaj, Maja Vičič Krabonja, Mirjam Oblak, Irena Paradžik Kovačič in Mojca Kukanja Gabrijelčič.

Nagrade BELMA podelijo vsako leto, prejmejo pa jih najkvalitetnejša učna gradiva, ki nastanejo v državah Evrope. Učna gradiva, prijavljena v izbor, pregleda mednarodna žirija strokovnjakov, tako da pisno oceni njihove prednosti in slabosti. Zlato medaljo v kategoriji učbenikov za srednjo šolo je prejel švicarski učbenik za geografijo, srebrno pa nemški učbenik za nemščino kot tuji jezik.

Mirjam Oblak soavtorica in urednica učbenika: »Kadar povem, da sem študirala slovenščino in zgodovino, so ob navdušenih pogosti tudi odzivi: »Joj, zgodovina me nikoli ni zanimala, v šoli me niso znali pritegniti.« Prav taki pogovori so bili ena od spodbud za pripravo sodobnega učbenika, ki bi se dotaknil vsakega dijaka, spodbujal njegovo radovednost in mu nudil vso podporo pri pridobivanju vseživljenjskega, uporabnega znanja. Za pripravo učbenika, kjer bi zgodovina postala učiteljica za življenje.

Hvaležna sem avtoricam, ker so mi pomagale vizijo spremeniti v realnost: dr. Alenka Cedilnik s svojim strokovnim znanjem, Gordana Popovič Lozar, mag. Sonja Škrlj Počkaj, Maja Vičič Krabonja in Irena Paradžik Kovačič s svojim občutkom za dijaka ter dr. Mojca Kukanja Gabrijelčič, ki je še dodatno poskrbela, da učbenik nagovori prav vsakega posameznika. Zelo sem vesela tudi, da so se vabilu k sodelovanju odzvali slovenski muzeji in druge kulturne institucije ter nam pomagali, da dijakom približamo slovensko kulturno dediščino in krepimo zavedanje o njenem pomenu. Tudi številni profesorji so prispevali svoje ideje, založba pa nam je s svojimi odličnimi izobraževalnimi gradivi in izkušnjami postavila visoka pričakovanja in ponudila vso podporo. Oblikovalka Barbara Jenko pa je vse skupaj zapakirala v čudovit paket, tako lep, da si ga je z vso odločnostjo in otroško prisrčnostjo prilastila še moja 4-letna hčerka.

Zares sem vesela, da je strokovna žirija prepoznala ves ta prispevek in ga nagradila ter tako postavila kot vzorčnega.«

O učbeniku:

Učbenik Zgodovina 1 je kombinaciji z interaktivnim gradivom zasnovan kot sodobna knjiga, ki je dijaku sopotnica na poti odkrivanja preteklosti in samih sebe, zgodovina pa je pri tem učiteljica za življenje.

Učbenik Zgodovina 1: Prazgodovina in stari vek. Učbenik za zgodovino v 1. letniku gimnazij na privlačen in premišljen način prinaša najpomembnejša spoznanja zgodovinske stroke, ob tem pa pri dijakih razvija tudi pomembne veščine (zgodovinsko raziskovanje, učenje učenja, sodelovanje, informacijska in digitalna pismenost) in odnose – do sebe, do preteklosti in do sveta okoli nas. Posebno mesto imajo zato v učbeniku premišljeno izbrani zgodovinski viri in bogato slikovno gradivo, ki je v interaktivni različici podprto tudi z multimedijskimi prikazi. Dijaku omogočajo, da vstopa v svet preteklosti. Učbenik prinaša tudi naloge, ki upoštevajo individualnost vsakega dijaka, spodbujajo njegovo radovednost in motivacijo, ga navajajo na samostojno učenje, krepijo njegovo raziskovalno delo ter razvijajo samozavest in zaupanje vase; naloge v interaktivnem učbeniku pa nudijo takojšnjo povratno informacijo. Na ta način učbenik dijaku sporoča, da je za gradnjo znanja potreben trud, ampak se splača. Kar nam potrjuje tudi zgodovina.

 

Več informacij na spletni strani nagrade:

https://www.belma-award.eu/index.php?id=18a9790cb68215bb27370012eb767081

 

 

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.