Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNagrada za najboljši prvenec in nagrada Radojke Vrančič

Nagrada za najboljši prvenec in nagrada Radojke Vrančič

Prihodnji četrtek bodo na Slovenskem knjižnem sejmu podelili nagrado za najboljši literarni prvenec in nagrado Radojke Vrančič, prejemnice nagrad pa so že znane.

Metka Lampret

Nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec leta 2016 prejme Metka Lampret za zbirko zgodb Kam bi dala takle dan, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. Nagrado Radojke Vrančič, ki jo Društvo slovenskih knjižnih prevajalcev podeljuje mladim prevajalcem (do 35 let) za posebno uspele prevode leposlovnih, humanističnih in družboslovnih besedil iz tujih jezikov pa letos prejmeta dve mladi prevajalki: Tanja Petrič za prevod izbranih pesmi avstrijske pesnice Friederike Mayröcker Smrt zaradi muz, ki smo jo lani izdali pri Mladinski knjigi, in Diana Pungeršič Pungeršič za prevod romana slovaške pisateljice Daniele Kapitanove Samko Tale: Knjiga o britofu.

"Metka Lampret skozi psihološko spretno zastavljenega pripovedovalca (natančnega opazovalca) pred nas postavlja enaindvajset kratkih zgodb, ki so tekoče, slogovno in jezikovno izčiščene ter uravnotežene, predvsem pa motivno in tematsko družbeno aktualne. Pred nami so književne osebe širokega psihosocialnega spektra, ki jih avtorica tehtno in premišljeno vključuje v te ali one literarne situacije, še bolj zanimive pa so interakcije le-teh do okolja, v katerem bivajo, in do soljudi. Ker gre za, povečini, posameznike, ki so slabše prilagojeni kolektivu ali v socialnem smislu nekoliko 'drugačni', se pred nas odpre spekter različnih čustvenih položajev – ti pa se, posledično, prenesejo tudi na bralca. Ta je tako priča grenkobnim niansam na eni strani in humornim razpletom na drugi. Prav humorja je v dani zbirki kratkih zgodb veliko. Tako to postane ob resnem spogledovanju z nekaterimi temami tudi nadvse zabavno in kratkočasno branje. Ob vsem tem pa je knjiga vešče izpisana do te mere, da je tekoče berljiva. V njej bodo zato svoje bralno zatočišče našli tako zahtevni pokuševalci literature kot tudi tisti, ki stremijo zgolj k zabavnemu branju oziroma tudi sami kdaj pa kdaj ne vedo, kam 'bi se dali na takle dan," je v svoji utemeljitvi zapisala komisija, ki so jo sestavljali

David Bedrač (predsednik), Cvetka Bevc in Petra Koršič. Knjigo Kam bi dala takle dan je uredil Andrej Blatnik.

Med nominirankami za nagrado je bi tudi prvenec Monike Žagar Dva brata, trije svetovi, ki smo jo izdali pri Mladinski knjig, uredila pa jo je Nela Malečkar.

Nagrado Radojke Vrančič bosta letos prejeli dve prevajalki. Veseli smo, da jo bo prejela Tanja Petrič za prevod izbranih pesmi avstrijske pesnice Friederike Mayröcker Smrt zaradi muz. Komisija je knjigo označila kot "poznavalsko premišljeni in reprezentativni izbor iz malodane neizmerljivo obsežnega opusa poezije" ene vodilnih evropskih pesnic, rojene leta 1924 na Dunaju. Komisija, ki v sestavi Nada Grošelj (predsednica), Tina Mahkota, Nives Vidrih, Majda Kne in Primož Vitez je zapisala še, da Smrt zaradi muz predstavi celotni spekter pesničinega ustvarjanja, od eksperimentiranja, kolažiranja do intimizma in visokega modernizma, hkrati prinaša tehten presek njenih proznih avtopoetičnih besedil. Prevajalka je s svojo jezikovno tankočutnostjo, dovzetnostjo za zvočno in pomensko neulovljivost modernistične poezije ter z intuitivno odprtostjo za poezijo avtorice, ki je izjavila, da "živi le v jeziku", suvereno prebredla kipečo reko njenega "pobesnelega jezika", ne da bi ga udomačevala ali krnila njegovo drugost.

V času Slovenskega knjižnega sejma, ki se začne prihodnjo sredo, 24. novembra, bodo med drugim podelili tudi Schwentnerjevo nagrado in priznanje, veliko nagrado SKS - knjiga leta 2016, nagradi za najlepšo slovensko knjigo ter najboljšo poslovno knjigo in nagrado Mira ter priznanja zlata hruška.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.