Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovice(Ne)znani Slovenci skozi oči novinarke

(Ne)znani Slovenci skozi oči novinarke

Cankarjeva založba je na svoji zadnji novinarski konferenci v tem letu predstavila knjigo Darinke Kladnik (Ne)znani Slovenci.

Neznani Slovenci

O obsežnem delu je poleg avtorice govoril akademik Matjaž Kmecl, ki je knjigo označil za slikovit mozaik slovenstva, s spodbudnimi besedami pa jo je na pot pospremil tudi urednik Tine Logar.    

Neznani SlovenicUpokojena novinarka in avtorica več knjig Darinka Kladnik je v novi knjigi (Ne)znani Slovenci preko anekdot in zgodb predstavila 77 zgodb bolj ali manj znanih posameznikov, ki so pustili sledi v umetnosti, znanosti, tehniki, medicini, športu, šolstvu, cerkveni zgodovini.

Urednik knjige Tine Logar je na predstavitvi povedal, da so se predstavitve izbranih osebnosti lotili bolj sproščeno in esejistično. Avtorici so postavili tudi določene omejitve, denimo, da so v delu predstavljeni zgolj posamezniki, ki so že pokojni, da so ženske in moški enakovredno zastopani, da v njem ni politikov ter prav tako ne že obsežno predstavljenih znanih Slovencev, kot so bili Ivan Cankar, Primož Trubar ali Jože Plečnik.

Avtorica, ki je sprva ponudila seznam 150 oseb, je dejala, da je bil izbor v knjigi predstavljenih oseb težaven. Na koncu se je odločila za nekatere, ki jih je poznala ali intervjuvala in o katerih je vedela tudi stvari, ki še niso bile zapisane. "Morda je to priložnost za spodbudo, da bi morali tudi dandanes pisati več o osebah, ki na določenih področjih dosegajo najrazličnejše rezultate, pa o njih vemo zgolj, kako jim je ime in kaj so dosegli," je povedala. Z delom je želela opozoriti, da je in je bilo med nami mnogo ljudi, vrednih zapisov v knjigah in študij.

Zelo pozitivno je knjigo ocenil tudi dr. Matjaž Kmecl in dejal, da gre za slikovito in duhovito anekdotično pisanje. Še posebej je pohvalil, da je avtorica portrete predstavila z manj znane strani. Po njegovih besedah vsaka stran v delu odpira nove možnosti razmisleka. 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.