Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNova zgodovinska knjiga o burnih osemdesetih

Nova zgodovinska knjiga o burnih osemdesetih

Cankarjeva založba je včeraj v knjigarni Konzorcij predstavila knjigo zgodovinarjev Darje Kerec in Boža Repeta Slovenija, moja dežela.

Slovenija, moja dežela

V pogovoru, ki ga je vodil urednik Tine Logar, je sodeloval tudi igralec Janez Hočevar Rifle.

Zgodovinarja dr. Darja Kerec in dr. Božo Repe v svoji novi knjigi Slovenija, moja dežela s podnaslovom Družbena revolucija v osemdesetih letih ponujata celosten pogled na zadnje desetletje pred osamosvojitvijo Slovenije. Posebno pozornost sta namenila civilnim gibanjem, ki so v burnih osemdesetih letih odločilno prispevala k homogenizaciji naroda.

Avtorja sta na 300 straneh zajela dogajanje od Titove smrti, razpadanja države in alternativnih političnih gibanj do provokativne kulture, majniške deklaracije in plebiscita, glasbo, film in modo. Takratna civilna gibanja so krepila zavest, da bi se Slovenija lahko osamosvojila. Kerečeva in Repe spomnita tudi na močno vlogo oglaševalske kampanje Slovenija, moja dežela, ki je odmevala v vsej Jugoslaviji. Čeprav je bila kampanja namenjena promociji turizma, je pripomogla tudi k slovenski osamosvojitvi.

Repe je na včerajšnji predstavitvi poudaril, da snovalci obeh akcij niso imeli nikakršnih nacionalnih ambicij, ampak je do takšnih nacionalnih razsežnosti prišlo spontano. Temu je pritrdil igralec Janez Hočevar Rifle, ki je bil ena ključnih osebnosti v dobrodelni športni akciji Podarim-podarim. Ozrl se je na njeno nastajanje in poudaril, da je akcija doživela nepričakovano velik odziv. Prodali so več kartic, kot je Slovencev, okrog tri milijone. Po njegovih besedah tako množične akcije v današnjih časih ni mogoče ponoviti. Podjetja takrat niso imela težav z donacijam, ampak so med sabo tekmovala, kdo bo prispeval več. Zaključil je z besedami: »Slovenska zavest se je dvigovala, ne da bi to vnaprej pričakovali.« K prebujanju narodne zavesti so pomembno prispevali tudi tednik Mladina, razvoj panka, prispevki v Tribuni, delovanje Zveze socialistične mladine Slovenije in 57. številka Nove revije.

Avtorica Darja Kerec je izpostavila, da je to knjiga, kjer lahko dodajamo svoje spomine in ob tem podala svoj pogled na desetletje pred osamosvojitvijo. Po njenih besedah v osemdesetih ni bila problem skromna izbira v trgovinah, ampak je veliko večji problem današnje potrošništvo. »Kaj pomaga izbira, ki si je marsikdo danes ne more privoščiti. Več izbire ne pomeni večje kakovosti življenja«, je še dodala.

Repe je ob koncu izpostavil, da so bila osemdeseta čas, ko smo bili skupnost in smo se poslušali, zdaj se pa soočamo z individualizmom, grabežljivostjo, zaslugarstvom. Ta nasprotja prikazuje tudi vsebina knjige. Avtorja sta zaključila z mislijo: »Od vseh dobrih želja se jih je uresničilo malo. Premislek za nazaj je pomemben, a je treba gledati naprej, da ne bomo ponovili napak iz preteklosti.»

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.