Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNovosti Cankarjeve založbe

Novosti Cankarjeve založbe

Prvega marca smo novinarje povabili na predstavitev šestih knjižnih novosti, med katerimi je bilo kar pet izvirnih knjig in en težko pričakovani prevod.

Novosti cz

 

Črno na belem

Aljoša Harlamov je z Lidijo Dimkovsko najprej predstavil pesniško zbirko Črno na belem, ki je leta 2016 izšla v Makedoniji, sedaj pa jo je Aleš Mustar prevedel še za slovenske bralce. Pesmi iz zbirke so v sozvočju z 21. stoletjem, kot ga živi slehernik, po drugi strani se mu postavljajo po robu s svojim apokaliptičnim duhom in mračno senzibilnostjo, ki pritiskata na »zdaj« kot živa teža zgodovine. Avtorica v Sloveniji živi že 16 let, zato prevajalec simbolično ni prišel na dogodek in prepustil avtorici, da pove svoje. Lidija Dimkovska je sicer objavila že pet pesniških zbirk ter romana Skrita kamera in Rezervno življenje.

 

SeganjePesniška zbirka Denisa Škofiča Seganje je konceptualna zbirka, ki gradi na širokem pomenskem obsegu besede seganje, predvsem na njenem manj znanem pomenu, in sicer gre za ribolovno tehniko, pri kateri ribič med plavanjem ali potapljanjem tipa za ribami in jih lovi zgolj s svojimi golimi rokami, brez kakršnih koli drugih pripomočkov. Denis Škofič je sicer pesnik, pisatelj in literarni kritik. V letu 2013 je pri Študentski založbi izdal svoj pesniški prvenec Sprehajalec ptic, ki je bil izredno toplo sprejet tako med kritiki kot bralci, nominiran pa je bil za Jenkovo nagrado in kritiško sito. Živi in ustvarja v Dolnji Bistrici v Prekmurju.

 

Bela pritlikavkaRoman Davorina Lenka Bela pritlikavka je začel nastajati takoj po izidu nagrajenega romanesknega prvencaTelesa v temi. Nastajal je pet let, avtor pa se težko opredeli ali gre za ljubezensko zgodbo ali zgodbo o ljubezni. Glavna junaka zgodbe Maria, ki je zbežala iz utesnjujočega, vse bolj dolgočasnega življenja instant pop-zvezde, iz zadušljivega objema newagerske mame, pa tudi pred sabo, ter Louis, ki odmaknjen od družbe in sam s svojimi bolečimi spomini kuha kristalni metamfetamin ter ekstatično pričakuje Antikrista, se združita in spet razideta , na koncu pa se obeta silovito ponovno srečanje. Avtor je sicer napisal že tri romane, ki po njegovih besedah tvorijo neformalno trilogijo teles.

 

Bleda svetlobaBleda svoboda Jasmina B. Freliha je zbirka razširjenih objavljenih in nekaj neobjavljenih esejev o slovenski in svetovni sodobni literaturi, ki zajemajo zadnjih 10 let. Tematsko se loteva raznovrstnih in kompleksnih tem, od vprašanj poetike, možnosti realizma, post-postmodernizma do problema »velikega romana« in drznega poskusa zarisa estetske šole na Slovenskem. Pri tem v svoj lucidni, ponekod duhoviti, vedno pa občutljivi analitični pogled ujame nekatera ključna dela, ki sooblikujejo sodobno slovensko literaturo avtorjev, rojenih v osemdesetih: Zadie Smith, Dona DeLilla, Davida Fosterja Wallacea, Jonathana Franzena in drugih. Gre za esejistično knjigo, napisano v gibkem, zavzetem in razvejenem literarnem jeziku.

 

S prsti premikam topel zrakUroš Zupan, sicer v preteklosti označen tudi kot vernik počasnosti, je predstavil svojo pesniško zbirko, S prsti premikamo topel zrak in se hudomušno spraševal, kaj povedati o 13. zbirki poezije? Nam je pa urednik Andrej Blatnik  uvodoma povedal zanimivost, da vsako leto v Sloveniji izide med 250 in 300 pesniških zbirk, od tega le okoli 10 pri resnejših založbah. In ljubitelji poezije obstajajo, saj so nekatere pesniške izjeme tudi rekordno dobro prodajane (Pavček, Zlobec, Menart, Lainšček) in dosegajo najvišja mesta letnih lestvic prodaje. Dodal je tudi, da je bila Zupanova prva zbirka, ki je izšla pred 27 leti, ena prvih računalniško postavljenih knjig.

 

LiščekTokratni dogodek smo zaključili s prevedeno knjigo, zelo obsežnim Liščkom. Donna Tartt je kultna ameriška pisateljica, ki jo imajo mnogi za literarnega genija, čeprav je doslej napisala »le« tri romane. Za Liščka, svetovno uspešnico, prevedeno v številne jezike, je prejela tudi Pulitzerjevo nagrado (2014) in govori o trinajstletnem Theodorju Deckerju, ki se mu podre svet, ko mu med terorističnim napadom v newyorškem Metropolitanskem muzeju umre ljubljena mama. Med opotekanjem skozi ruševine se oprime znamenite slike Lišček Carla Fabritiusa iz leta 1654, ki je nato njegova edina oporna točka v življenju, polnem razočaranj, prevar, preobratov in celo zločina.

Epski bildungsroman je čudovit poklon človeški žalosti, osamljenosti in odrešujoči ali vsaj tolažeči moči umetnosti. Tako kot že za njeno Skrivno zgodovino, tudi za Liščka velja, da zagrabi bralca z napeto in razburljivo zgodbo, polno zanimivih likov, zaradi česar nekateri avtorico primerjajo z Dickensom, v spominu pa ostane zaradi prepričljivih, liričnih trenutkov Theovega melanholičnega samoiskanja.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.