Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNovosti Cankarjeve založbe v juliju

Novosti Cankarjeve založbe v juliju

Cankarjeva založba je včeraj na novinarski konferenci predstavila sedem leposlovnih del, ki so izšla nedavno: Preobrazbe, Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali, Tempirana bomba, Arles, večkrat, Izgnanstvo, Cementni vrt in Popotovanja v soju zvezd.

Knjige sta predstavila urednika Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov, pridružili pa so se nam avtor Tone Peršak in prevajalki Mirim Drev ter Mojca Kranjc.

Preobrazbe

Avtor: Tone Peršak

Preveri na Emki ›

 

 

 

Tone Peršak je v Preobrazbah, ki so nekakšno nadaljevanje romana Usedline, popisal delno avtobiografsko zgodbo. Če je v Usedlinah opisoval nastajanje osebnosti, v Preobrazbah spremljamo razpad oz. vrsto preobrazb, ki jih mladi junak doživlja. Preobrazbe so roman o soočenju s seboj v času pubertete, ko je tudi samemu junaku jasno, da je v prelomnem obdobju: odloča se o njegovi prihodnosti, on pa se nikakor ne more posloviti od preteklosti. Zato ve, da je ključno zanj, da sploh spozna samega sebe, da ugotovi, kdo je in kakšen je v resnici. Ob intenzivnem vpogledu v dinamiko oblikovanja osebnosti dobimo tudi slikovit opis preobrazbe slovenskega podeželja pred dobrega pol stoletja.

Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali

Avtor: Branko Gradišnik
Urednik: Andrej Blatnik

Preveri na Emki ›

 

Evolucija za rejce ljubiteljev malih živali Branka Gradišnika je knjiga za ljubitelje živali in Branko je med našim dogodkom raje sprehajal svoje pse ter se nam javil le dopisno. Njegova žanrsko raznovrstna besedila so v knjigi razvrščena namreč glede na položaj nastopajoče vrste na »drevesu življenja«, od virusov v uvodnih Navodilih za uporabo človeka pa do Krpanove kobile v skoraj sklepnem Tinpanu. Gradišnik pripoveduje s humornim in/ali sočutnim uvidom, ki dela knjigo enkratno in neponovljivo natanko do mere, do kakršne je enkratno in neponovljivo vsako življenje.

Tempirana bomba

Avtor: Blaž Kutin
Urednik: Andrej Blatnik

Preveri na Emki ›

 

 

Tempirana bomba je dvajset kratkih zgodb režiserja Blaža Kutina, ki sveže, humorno, pronicljivo in včasih tudi melanholično obravnavajo življenje, kot ga živimo v današnjih časih. Njegovi junaki, pa naj gre za disfunkcionalno družino, neuspešnega filmskega režiserja, starejšo gospo, ameriškega polkovnika, mlado turistko ali pa odtujen zakonski par, imajo pogosto velike sanje, a malo nadzora nad svojo usodo. To je namreč svet, kjer se stvari dogajajo in dogodki nizajo, ne da bi te kdo vprašal za mnenje. Svet, v katerem nikoli ne veš, ali te bo morda posvojila Angelina Jolie ali pa bo z neba nate padel koncertni klavir. Preostane ti le, da nekako poskušaš plavati s tokom.

Arles, večkrat

Avtor: Aleš Berger

Preveri na Emki ›

 

 

Aleš Berger, naš nekdanji kolega in letošnji Prešernov nagrajenec, se je večkrat mudil v Mednarodnem središču književnih prevajalcev v mestu Arles v francoski Provansi in si ob tem zapisoval svoje vtise, opažanja in spoznanja. Čez četrt stoletja (1989–2014) se razteza lok njegovih zapiskov, ki jih je zastavil še kot državljan Jugoslavije in iz katerih je razbrati, kako se je v tem času spremenilo skoraj vse: avtor, njegovo doživljanje sveta in domovine, njegovo razumevanje in udejanjanje prevajalskih veščin. Pa seveda tudi svet okrog njega, ki nikakor ni obstal na mestu. Knjiga Arles, večkrat je sicer izšla že dan pred podelitvijo Prešernove nagrade, a je doslej še nismo v živo predstavili.

Izgnanstvo

Avtor: Çiler Ilhan
Prevajalec: Lili Potpara

Preveri na Emki ›

 

 

Osrednji motiv zbirke kratkih zgodb Izgnanstvo turške pisateljice Çiler İlhan je isti naslovu knjige, izgnanstvo – z doma, iz domovine, družbe, telesa ali celo duše. Avtorica je navdih zanjo dobila ob prebiranju časopisnih novic, ki jih običajno le na hitro preletimo, sama pa se je začela poglabljati v grozodejstva, ki se dogajajo povsod in vsak dan, pri čemer so jo najbolj zanimali občutki tako žrtev kot storilcev in posledični razpad jaza. Iz tega raziskovanja so nastale zgodbe, monologi resničnih ali izmišljenih junakov, ki bralca popeljejo v mučno stvarnost umorov iz časti, ameriške okupacije Iraka, družinskega nasilja, samomorov žensk ali uporabe živali za laboratorijske poskuse in v vojaške namene. Kolaž različno dolgih pripovedi omogoča globoke uvide v človeško izkušnjo, trpljenje ljudi in živali ter mnoge odprte rane v sodobni družbi. Knjigo je prevedla Lili Potpara.

Cementni vrt

Avtor: Ian McEwan
Urednik: Aljoša Harlamov
Prevajalec: Miriam Drev

Preveri na Emki ›

 

V romanu Iana McEwana Cementni vrt kmalu po očetovi smrti najstarejša Julie najde mrtvo še mater in se z bratom Jackom in sestro Sue odločijo, da bodo ohranili družino in dom ter njeno smrt prikrili. Skupaj z najmlajšim Tomom, ki mu Julie zdaj nadomešča mamo, skušajo v svoji osamljeni hiši živeti normalno naprej, toda njihovo navidez brezskrbno poletje začne razpadati pod težo naraščajoče duševne stiske in disfunkcionalnih osebnih odnosov – tako kot razpada cementni sarkofag v kleti. Cementni vrt iz leta 1978 je McEwanov romaneskni prvenec, s katerim se izkaže kot pronicljiv psiholog, mojstrski zgodbar s posebnim občutkom za srhljivo in tesnobno, ki roman navdajata z naelektreno napetostjo. Knjigo je prevedla Miriam Drev.

Popotovanja v soju zvezd

Avtor: Alex Capus
Prevajalec: Mojca Kranjc

Preveri na Emki ›

 

 

Alex Capus je švicarski nemško pišoči pisatelj, Popotovanja v soju zvezd pa niso potopis v dobesednem smislu besede. Potuje se v knjigi sicer res veliko, pa tudi kraji dogajanja niso najbolj vsakdanji; a pravo potovanje je v bistvu raziskovanje, na katero se je avtor podal, da bi ugotovil, če znameniti otok zakladov Roberta Louisa Stevensona dejansko obstaja. Preštudiral je primarne vire in opravil avtopsijo na terenu; odkritja, do katerih so ga pripeljali izsledki, je duhovito dopolnil s pisateljsko domišljijo in tako ustvaril napeto, vznemirljivo zgodbo, ki ne bo pritegnila le ljubiteljev Stevensonovih južnomorskih pripovedi. Knjigo, ki bi jo lahko naslovili tudi kot Skrivni nočni izleti, je prevedla Mojca Kranjc in ji je dodan avtorjev epilog, ki sklene to kriminalko oz. zgodbo polno suspenza.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.