Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNovosti iz zbirk Roman in Kapučino

Novosti iz zbirk Roman in Kapučino

S predstavitvami novega leposlovja vedno navdušimo. Tudi tokratno druženje ob novostih iz zbirk Roman in Kapučino, je bilo odlično obiskano in koncu tedna primerno, sproščeno in prijetno.

zbirka Roman, Konzorcij

Urednika Andrej Ilc in Darja Marinšek sta s štirimi sodelavci predstavila romane Pasja pomlad, Juda, Mala dežela in Tisti, ki smo ga oboževali.

Pasja pomladV enem svojih najkrajših romanov Pasja pomlad se francoski nobelovec Patrick Modiano posveča človekovemu spominjanju in trudu, da bi se ohranili in sestavili delčki preteklosti, čeprav morda na koncu za nami ne ostane čisto nič. Aleš Berger je Pasjo pomlad, ki govori o fotografskem mojstru, v Arles, po prijetnem slučaju, prevajal istočasno, ko je tam potekal festival fotografije, Mathias Rambaud pa je v spremni besedi Modianojeve romane označil kot poročila o prigodah, ki se odrekajo vsakršni interpretaciji.

 

JudaMojca Kranjc je iz nemščine prevedla roman Juda, njen četrti prevod Amosa Oza po romanih Panter v kleti, Moj Mihael in Zgodba o ljubezni in temnini. Avtor, ki je ob izidu slednjega marca 2012 z ženo Nily obiskal Slovenijo, v svojem najnovejšem romanu še enkrat potrjuje status enega najboljših sodobnih pripovednikov. To je virtuozno izpisana zgodba o rojstvu sodobnega Izraela, o sanjačih in realistih, o izgubljenem sinu in o tem, kako se ljudje spopadajo z žrtvovanjem svojih bližnjih. Z zgodbo mladeniča, ki se znajde na življenjskem razpotju, predstavi Oz provokativen pogled na krščanstvo in izdajalce, ne pozabi niti na visoko ceno izraelsko-arabskega spora in konča z ganljivim pozivom k sočutju.

 

Mala deželaMala dežela je roman o desetletnem Gabriel u, ki s starši in sestrico živi v premožni soseski burundijskega glavnega mesta. Njegov oče je Francoz, mama Tutsijka iz Ruande. Neločljivo je povezan s štirimi prijatelji. Življenje zanje se začne po pouku, ko se igrajo v hišicah na drevesih, kradejo mange z vrtov v soseski, iščejo pustolovščine ob reki in kujejo načrte za prihodnost. A spokoj otroških dni se razblini, ko v mali afriški državi izbruhne državljanska vojna, ki Gabriela in njegovo družino zaznamuje za vedno. Tudi avtor Gaël Faye se je rodil v Burundiju mami Ruandki in očetu Francozu. Leta 1995 je družina pred državljansko vojno pobegnila v Francijo. Mala dežela je njegov prvi roman. Z njim si je prislužil vrsto nominacij in osvojil Goncourtovo nagrado za najboljši literarni prvenec. Knjigo je prevedla Katja Šaponjić.

 

Tisti, ki smo ga oboževaliCatherine Cusset pa te dni prihaja v Slovenijo. Njen roman Tisti, ki smo ga oboževali so slovenski študentje francoskega jezika in prevajalstva lani izbirali kot svojega favorita med nominiranci za nagrado Goncourt, zato je knjiga nedavno izšla tudi v slovenskem jeziku. V delno avtobiografskem romanu avtorica obudi izgubljenega prijatelja, za katerim se skriva resnična oseba, njen nekdanji ljubimec in prijatelj. V redko uporabljenem drugoosebnem pripovednem načinu skuša analizirati vzroke njegovih stisk in maničnih stanj. Živo opiše njegovo življenje, vzpone in padce ter kot izvemo ob koncu knjige, bojevanje z bipolarno motnjo, ki ga nazadnje pahne v samomor. Knjigo je prevedel Iztok Ilc.

Francoska pisateljica Catherine Cusset že 20 let živi v New Yorku in je več kot desetletje poučevala francosko književnost 18. stoletja na prestižni ameriški univerzi Yale. Je avtorica trinajstih romanov, ki so prevedeni v sedemnajst jezikov. Osvojila je vrsto literarnih nagrad ter francosko odlikovanje vitezinje umetnosti in leposlovja.

Catherine Cusset bo 18. in 19. aprila gostja Nodierovih dni. Vabimo na dve srečanji z avtorico:

Sreda, 18. aprila ob 18h, knjigarna Konzorcij: pogovor s Catherine Cusset bo povezovala novinarka Neva Zajc. Sodelovali bodo tudi študentje francoskega jezika s Filozofske fakultete.

Četrtek, 19. aprila ob 20h, Klub Cankarjevega doma: Slovesna podelitev Goncourtove nagrade/slovenski izbor za leto 2016 avtorici Catherine Cusset.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.