Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceNovosti iz zbirke Nova slovenska knjiga

Novosti iz zbirke Nova slovenska knjiga

Včeraj smo na novinarski konferenci v Konzorciju predstavili knjižne novosti iz zbirke Nova slovenska knjiga.

Nova slovenska knjiga

Urednica Nela Malečkar je gostila avtorje treh romanov in pesniške zbirke: Miljano Cunta, Stanko Hrastelj, Moniko Žagar in Vladimirja P. Štefaneca.

Najprej je Miljana Cunta predstavila svojo tretjo pesniško zbirko Svetloba od zunaj. Tematsko in slogovno raznolike pesmi, ki so nastale v zadnjih desetih letih, je razdelila v pet ciklov ter jih naslovila z verzi, ki so se ji zdeli najbolj povedni: Avtoportret z drevesoma, Glas od tebe, Le gibek dvig žerjava, Anatomija zločina in Zadnja bližina. Pomenljiv naslov zbirke izhaja iz avtoričinega dojemanja poezije, ki jo enači s svetlobo. Rdeča nit njenih pesmi sta čustveni naboj in miselna presunjenost, en cikel pa je družbenokritičen.

Stanka Hrastelj, sicer pesnica, v svojem drugem romanu Prva dama, v zgoščenem jeziku, nabitem s pomeni, na fragmentaren način predeluje svetopisemsko zgodbo o kralju Davidu in njegovi ženi Batšebi. Medtem ko je v svetem pismu Batšebina zgodba potisnjena v ozadje, jo Hrasteljeva v svojem romanu postavi v ospredje. V romanu, ki ga dopolnjuje slovarček svetopisemskih besed, se prepletata preteklost in sedanjost. Hrasteljeva roman aktualizira z referencami na sodobno umetnost in resničnimi osebami iz slovenskega kulturnega okolja. Tako v zgodbi nastopita tudi igralca Marko Mandić in Pia Zemljič, ne manjkajo pa niti socialna omrežja.

Košček čokolade v pasji dlaki je ganljiva zgodba o otrocih in mednarodnih posvojitvah ter hkrati pripoved o odraščanju dveh deklet in vsakodnevnih izzivih sestavljene družine. »Knjiga nekako primerja biološke, sestavljene in mednarodne družine. Odločila sem se, da bom o tem pisala zelo konkretno. Osredotočila sem se na postopke, birokracijo, na vse ovire, ki jih je veliko, nekatere pa so absurdne in paradoksalne. Obenem je paradoksalno to, da je biološka družina sveta, nedotakljiva enota, kljub temu, da biološki starši lahko otroka zanemarjajo, z njim grdo delajo, ga tepejo...," je na predstavitvi povedala avtorica romana Monika Žagar.

Izhodišče za šest poglavij romana Najlepša neznanka svetloba Vladimirja P. Štefaneca je šest portretnih fotografij s pisalne mize glavnega junaka Filipa. Fotografije igrajo v romanu pomembno vlogo. Fotografija, s katero je opremljena tudi naslovnica, je po besedah avtorja nosilka svetlobe. Gre za medij, ki kaže, a hkrati prikriva oziroma potvarja resničnost.

V Štefanecovem romanu fotografije prikličejo različne spomine, preteklost šestih likov pa se preplete v skupno zgodbo in skupni čas na začetku 20. stoletja.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.