Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceOb 500. obletnici reformacije nova biografija o Martinu Lutru

Ob 500. obletnici reformacije nova biografija o Martinu Lutru

Cankarjeva založba je včeraj predstavila prevod biografije Martina Lutra s slovenskim predgovorom, ki ga je napisal častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša. Poleg njega sta v pogovoru, ki ga je vodil urednik Tine Logar, sodelovala še prevajalec Igor Antič in akademik Matjaž Kmecl.

Reformacija

Avtor biografije Martin Luter je znani nemški evangeličanski teolog in profesor Volker Leppin. Posebnost slovenske izdaje je po besedah urednika Tineta Logarja predgovor, ki ga je zapisal častni škof Geza Erniša. Biografija, s katero Cankarjeva založba obeležuje 500. obletnico reformacije, je v Nemčiji vzbudila veliko zanimanja, saj je avtor vanjo vključil številna nova dejstva.

 

Avtor Lutrovega življenjepisa, ki je strokovnjak za obdobje reformacije in profesor, ki se podpisuje pod 16 knjig, se je odločil, da bo Lutra in njegov čas poskušal opisati čim bolj avtentično, brez vključevanja vedenja o nadaljnjem dogajanju, ki ga je sprožil, je povedal prevajalec Igor Antič. Precej vsebine je v knjigi namenjene zgodnjemu Lutrovemu obdobju.

Tako bralec denimo izve, da je bil Luter kljub razgledanosti in svobodomiselnosti še precej zakoreninjen v srednjem veku, na kar avtor nakazuje z opisi njegovih bojev s hudičem. Podoba hudiča je bila za Lutra zelo živa, kar je značilno za srednji vek, je pojasnil Antič.

Knjiga zaobjema celotno Lutrovo življenje, od njegovega otroštva, odnosa s starši, sprave z očetom, odločitve za samostansko življenje, opisani pa so tudi njegovi pogledi na določene družbene pojave, je dejal Logar. Antič pa je dodal, da dobi človek tudi dober vpogled v Lutrov čas in tedanje družbene razmere.

Knjiga po besedah Geze Erniše prinaša osvežitev v našem prostoru. Luter je bil po njegovem mnenju v marsičem revolucionarna osebnost, ki je prinesla številne spremembe na več področjih. Kot je poudaril, evangeličani iz njega ne želijo delati svetnika, se pa večina ljudi, tudi katolikov in ateistov, strinja, da je bil nadpovprečno razgledan, zato je znal razbrati čas in uresničiti svojo vizijo. Obenem mu po škofovem prepričanju tudi vsi priznavajo, da je bil dober cerkveni voditelj in teolog.

Na predstavitvi knjige je spregovoril tudi akademik Matjaž Kmecl, ki je dejal, da je Luter tako kot Primož Trubar opozarjal na napačne nadomestke za resnično vero, kot so bili denimo odpustki ali romanja. Po njegovem mnenju je reformacija v Nemčiji pomenila predvsem religiozni premik, medtem ko je za takratne Slovence imela civilizacijski pomen, saj smo z njo med drugim dobili knjige v svojem jeziku.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.