Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceOb petdesetletnici Triptiha Agate Schwarzkobler

Ob petdesetletnici Triptiha Agate Schwarzkobler

V četrtek, tik pred obletnico rojstva Rudija Šeliga, smo se v knjigarni Konzorcij poklonili pisatelju, dramatiku in esejistu, eni osrednjih osebnosti slovenskega literarnega modernizma in reizma.

Triptih Agate Schwarzkobler

Ob petdesetletnici prvega izida njegovega kratkega romana Triptih Agate Schwarzkobler smo izdali ponatis. O romanu in Šeligovi ustvarjalnosti, so spregovorili: Aleš Šeligo, Andraž Gombač, Niko Grafenauer, Nataša Barbara Gračner in Nela Malečkar.

Roman Triptih Agate Schwarzkobler Rudija Šeliga (1935–2004), je prvič izšel leta 1968 in zanj je avtor že v letu izida prejel nagrado Prešernovega sklada. Takrat je bil Šeligov način pisanja, imenovan reizem, nekaj novega in  eksperimentalnega; sprožil je številne polemike, premisleke in študije, sčasoma pa je obveljal za eno temeljnih del slovenske modernistične proze. Leta 1997 je bil posnet istoimenski film, ki ga je režiral Matjaž Klopčič, glavno vlogo je odigrala Nataša Barbara Gračner.

Po mnenju avtorja spremne besede Andraža Gombača je roman še danes aktualen, zanimiv in izzivalen zato, ker je poln nedorečenosti. Gombač je doživeto opisal, kako je "v to knjigo prištopal". Poleti 1999 je v domačem Podgradu na poti na zaključno zabavo gimnazijskega razreda štopal proti Kopru. Ustavil mu je Šeligo, ki je ustvarjalna obdobja občasno preživljal v bližnji vasi Sabonje, ženinem rojstnem kraju. Mladega Gombača je povabil, da se oglasi pri njem in tako so kasneje nastali trije intervjuji. Nadobudni mladi sodelavec Primorskih novic pa je vprašanje o intrigantnem romanu izvlekel tudi na maturi. Na predstavitvi smo prisluhnili tudi posnetku enega od Gombačevih pogovorov s Šeligom, v katerem pisatelj poudari, da je roman napisal v reističnem slogu, ki je pristajal "na tisto, kar vidi oko, in na izmik vsaki ideji". Gombač je ob tem pojasnil, da skozi reizem, katerega glavna značilnost je izogibanje vsemu človeškemu, vseeno pronica Šeligov humanizem.

Rudi Šeligo (1935-2004) je kot pisatelj, dramatik, esejist in politik močno zaznamoval drugo polovico 20. stoletja, je povedala urednica Nela Malečkar. Diplomiral je iz filozofije in psihologije, magistriral iz estetike in nekaj časa predaval statistiko na Visoki šoli za organizacijo dela v Kranju. Bil je sourednik vseh najpomembnejših literarnih revij v tistem času - Revije 57, Perspektiv in Problemov, ter soustanovitelj Nove revije. V obdobju osamosvajanja Slovenije je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, soustanovitelj in član Slovenske demokratične zveze, tudi poslanec in nekaj časa minister za kulturo. Ob tem je ustvaril obsežen opus romanov, zbirk novel, dram, esejev, radijskih iger, političnih člankov in razprav. V literaturo je vstopil z romanom Stolp (1966), kmalu je sledil Triptih Agate Schwarzkobler (1968), med proznimi deli velja omeniti še Ali naj te z listjem posujem (1971), Demoni slavja (1997) in s kresnikom nagrajeni Izgubljeni sveženj (2002). Prvi ponatis Triptiha je v zbirki Kondor pri Mladinski knjigi izšel leta 1982. Uredil ga je Aleš Berger, ki je na četrtkovi prireditvi pojasnil, da je roman uvrstil v zbirko Kondor na začetku svoje uredniške poti, čeprav »šefi« niso bili najbolj zadovoljni. Drugi ponatis je izšel v isti zbirki leta 1994 ob uvrstitvi romana med čtivo za maturitetni esej. Tretji ponatis sovpada z obletnico avtorjevega rojstva (14. maj). Eden od pobudnikov ponatisa ob 50. obletnici prvega izida pa je Fundacija Rudi Šeligo, ki jo je ustanovil avtorjev sin Aleš Šeligo. Na prireditvi ob izidu ponatisa smo lahko prisluhnili njegovim spominom na očeta in njegov pogled na droben roman, ki je bil v otroških očeh le drobna knjižica. Niko Grafenauer je obudil spomin na dolgoletno prijateljstvo s Šeligom in prebral ganljivo pesem, ki mu jo je napisal v obdobju pisateljeve bitke z boleznijo. Igralka Nataša Barbara Gračner pa je obudila spomine na snemanje istoimenskega filma v režiji Matjaža Klopčiča. Gračnerjeva, ki je v filmu odlično odigrala glavno vlogo Agate, nam je razkrila svoje dojemanje junakinje, na predstavitvi pa je navdušila tudi z interpretacijo dveh odlokov iz knjige.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.