Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovicePoletje s Cankarjevo založbo

Poletje s Cankarjevo založbo

Cankarjeva založba se je predstavila s sedmimi novostmi.

Cankarjeva založba

Za letošnje poletje smo v branje ponudili: zbirko zelo kratkih zgodb Dobrodošli Vesne Lemaić, delo Postaje Draga Jančarja, zbirko kratkih zgodb Plašč Tine Vrščaj, roman Milana Dekleve Inštitut doktorja Faulstaffa, knjigo Javierja Mariasa Benetke, interier, knjigo Geoffa Dyerja But beautiful in roman Joanne Bator Temno, skoraj noč.

Vesna Lemaić v zbirki zelo kratkih zgodb Dobrodošli obravnava temi turizma in begunstva. Po besedah urednika gre za odlično knjigo iz dveh razlogov: na eni strani zato, ker avtorica obravnava večno aktualno tematiko premikanja, in na drugi zato, ker jo tematizira na nov način. Tako se denimo izkaže, da tudi dopust prinaša s seboj določene travme. Kot je povedala avtorica, je v zgodbah tudi poskušala premišljevati predsodke, s katerimi je sama pristopila k beguncem, in razmišljati o stereotipu migrantke žrtve, ki ga zahodnjaki velikokrat prilepimo na migrantske ženske.

 

PostajeKnjiga Postaje prinaša besedila s potopisnimi elementi, ki so bila deloma že objavljena revijalno in ki so zanimiva tudi zato, ker Jančar v njih ne razmišlja o najbolj shojenih krajih Evrope in sveta, ampak tudi nekaterih, ki ne pridejo najbolj nujno v osredje človekovega opazovanja in izkušnje. Vsa pa so napisana z Jančarjevo nesporno literarno veščino in izjemno sposobnostjo, da stvari razmisli na novo in drugače.

 

PlaščKnjiga Plašč prinaša izbrane zgodbe Tine Vrščaj. Te so po Blatnikovih besedah tako po tematikah kot po načinu obdelave zelo raznolike, vse pa povezuje avtoričina specifična pisava. Kot je povedala avtorica, vse zgodbe niso nove; v zadnjem letu je napisala dve, sicer pa so nastajale v prejšnjih letih. Kot je še povedala, ji je bilo všeč, da se je lahko posvetila vsaki izmed tematik, ki se je je lotila.

 

Milan DeklevaMilan Dekleva se v romanu Inštitut doktorja Faulstaffa na zanj značilen duhovit in ironičen način ukvarja z vprašanji, kot je genetika ali ustvarjanje virtualne realnosti. Zgodbo "zapakira" v Inštitut doktorja Faulstaffa, pri inštitutu pa je čutiti nekaj namigov na dogajanje na kakšnem realnem slovenskem inštitutu. Knjiga bralca preseneča v vsakem stavku, saj je v njej ogromno jezikovnih iger.

 

BenetkeJavier Marias bralcu v knjigi Benetke, interier odpre povsem nove Benetke, ne le s tem, da mu odpre stranske ulice, skozi njegovo branje na nov način vidi tudi glavne ulice. Knjiga je po besedah prevajalke Marjete Drobnič napisana izjemno strnjeno. Odstira nam Benetke, ki jih sicer poznamo, a se jih ne zavedamo, opiše nam denimo pravega Benečana, beneške otroke in podobno.

 

But beautifulBut beautiful, ki nosi podnaslov Knjiga o jazzu, prinaša portret jazzovskih glasbenikov iz prve faze novega jazza. Vendar pa imena, kot so Lester Young, Thelonious Monk ali Bud Powell, v njej ne nastopajo v nekem biografskem opisu, ampak z izseki iz njihovih življenj, ki nam prikazujejo tudi standardne stereotipe, povezane z jazzom, kot so zakajeni jazzovski lokali in podobno. Knjigo je prevedla Tina Mahkota.

 

TemnoRoman Temno, skoraj noč se prek srhljivke in kriminalke spopada z etično podobo sodobne Poljske. Novinarka Alicja pripotuje v rodno mesto, rudarski Walbrzych, da bi za varšavski časopis poročala o skrivnostnih izginotjih treh otrok, ta detektivska sled pa jo popelje globoko v družinske spomine na tragično sestrino smrt in nesrečno povojno otroštvo njune matere.

 

Vse predstavljene knjige je uredil Andrej Blatnik.

Na fotografiji: Andrej Blatnik je bil na predstavitvi v Konzorciju obkrožen s štirimi sodelavkami: z leve Jana Unuk, Marjeta Drobnič, Tina Vrščaj in Vesna Lemaić.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.