Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovicePosebno priznanje slikanici Drobtine iz mišje doline

Posebno priznanje slikanici Drobtine iz mišje doline

Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico je prejela slikanica s črtico Ivana Cankarja Skodelica kave z ilustracijami Petra Škerla (založba Miš). Posebno priznanje sta prejeli tudi slikanici Drobtine iz mišje doline Anje Štefan z ilustracijami Alenke Sottler (Mladinska knjiga) in Kje si? Marte Bartolj (založba Miš).

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije je nagrade podelila včeraj v Trubarjevi hiši literature. Za nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico sta bili nominirani še dve slikanici, ki sta izšli pri Mladinski knjigi - Kaj se skriva očku v bradi? Boštjana Gorenca Pižame z ilustracijami Igorja Šinkovca in Zmaji?! Lile Prap. Med šestimi nominirankami je bila še Zmaj v parku Miroslava Košute z ilustracijami Ane Razpotnik Donati (Mohorjeva Celje).

V obrazložitvi nagrade Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico je izpostavljen ilustratorjev mojstrski prikaz Cankarjevega pogrezanje vase, »v molk, v resentiment, ki ga likovno opredeljujejo različni zorni koti prikaza, mestoma celo stripovsko ponazarjanje dogajanja, ki ga skorajda ni«.  

V Mladinski knjigi pa smo se skupaj z avtoricama Anjo Štefan in Alenko Sottler razveselili posebnega priznanja za inovativno likovno interpretacijo otroške poezije, ki ga je komisija podelila slikanici Drobtine iz mišje doline.Pesniška zbirka Drobtine iz mišje doline Anje Štefan izraža najgloblja sporočila minimalistične otroške poezije avtorice: življenje je igra, ki nikakor ni samo svetla, ampak je v njej zaznati tudi temne tone. Le na videz preprosto otroško poezijo izvrstno dopolnjujejo inovativne ilustracije Alenke Sottler, ki mestoma ustvarjajo občutek gibanja, drugje so podobe humorno strašljive, ponovitve istih likovnih motivov pa z izjemno likovno sporočilnostjo simbolizirajo tok življenjca, ki so mu izročeni vsi mladički, vsi otročički, vsa bitja, je v svoji utemeljitvi za podelitvi posebnega priznanja zapisala komisija.

Knjiga Kje si? Marte Bartolj (založba Miš) pa je bila  nagrajena s posebnim priznanjem za izvrstno slikanico brez besedila. Zasnovana je na podlagi nasprotja med brezbarvno vsakdanjostjo in barvo, ki se nenadoma pojavi v njej.

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.