Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovicePrelomna Pelikanova monografija o Tonetu Kralju

Prelomna Pelikanova monografija o Tonetu Kralju

Cankarjeva založba je včeraj v Narodni galeriji predstavila monografijo Tone Kralj in prostor meje zgodovinarja Egona Pelikana. O njej sta poleg avtorja prof. dr. Egona Pelikana govorila še zgodovinar dr. Peter Vodopivec in urednik Tine Logar.

Tone Kralj

Po besedah urednika Tineta Logarja monografija o delu Toneta Kralja zapolnjuje belo liso v našem kolektivnem spominu. Njena odločilna vloga je v tem, da se osredotoča na zgodovinske okoliščine, v katerih je umetnik ustvarjal.

Tone KraljGovori o fenomenu slovenske nacionalne markacije prostora v času med svetovnima vojnama in med drugo svetovno vojno, ko so bili primorski Slovenci pod fašizmom. Kot je poudaril Logar, je Kralj v časih, ki so bili za Slovence najbolj črni, zaradi svojega ustvarjanja "vsak dan nosil svojo glavo naprodaj".

V knjigi avtor osvetljuje zgodovinsko ozadje nastanka cerkvenih poslikav in na drugi v slikovnem delu predstavlja konkretne politične motive, vključene v posamezne freske.

Tone Kralj je cerkve, ki so jih obiskovali Slovenci in v katerih so maševali slovenski župniki, poslikal tako, da je v biblične prizore na strani božjega kraljestva vnašal nacionalne simbole slovenstva, na drugi pa motive iz pekla prikazal v barvah italijanske trobojnice ter s simboli fašizma in nacizma. Skupaj je poslikal skoraj 50 cerkva. Svoj projekt sistematičnega cerkveno slikarskega pokritja etnično izpostavljenega obmejnega prostora od Svetih Višarij do Trsta je umetnik uresničil v sodelovanju s tajno organizacijo primorske duhovščine in krščanskosocialnega gibanja. Projekt po Pelikanovih besedah v vsej Evropi in tudi v svetu nima primerjave. Temu je v svojem nagovoru pritrdil tudi zgodovinar dr. Peter Vodopivec in dodal, da je to unikum, ki kaže, da slovenski prostor v 20. stoletju nima ene same zgodovine.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.