Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovicePremišljevanja o Sloveniji novinarja Janeza Markeša

Premišljevanja o Sloveniji novinarja Janeza Markeša

Cankarjeva založba je v ponedeljek v knjigarni Konzorcij predstavila knjigo novinarja Janeza Markeša Premišljevanja o Sloveniji, ki je izšla ob 25. obletnici samostojnosti Slovenije.

Markeš

Po besedah urednika Tineta Logarja so Premišljevanja o Sloveniji globinski portret sodobne slovenske družbe. Avtor v njej nastavlja kritično ogledalo  politiki, ki je vodila Slovenijo v letih tranzicije, in tudi Slovencem, ki so s svojo prepogosto pasivno držo omogočali, da našo državo danes zaznamujejo korupcija, razpad javnega zdravstva, šolstva in na sploh socialne države. Z avtorjem knjige se je na predstavitvi pogovarjal njegov novinarski kolega Ali Žerdin.

MarkešJanez Markeš svojo knjigo začenja z zgodbo o sirskih in drugih bližnjevzhodnih beguncih, s katerimi se je kot prostovoljec srečal v Dobovi. Bil je priča neskončnemu sovraštvu in ksenofobiji, kar ga je močno pretreslo. A to je le začetek knjige, Markeš tudi v nadaljevanju zelo občutljivo popisuje, kje vse so se mu razblinili ideali in romantična predstava o samostojni slovenski državi. Kot je dejal, se skozi njegovo knjigo kot rdeča nit vlečejo moralne dileme. Kot nekdanji zagrizeni kritik socialističnega režima, danes ugotavlja, da je Slovenija v regresiji in da so bili v socializmu standardi na področju humanizma višji kot so danes. Ob številnih imenih, ki jih avtor v knjigi navaja in z njimi utemeljuje napačna ravnanja ali celo usodne odločitve posameznikov, Markeš pravi, da knjiga ni naperjena zoper posameznike, ampak želi z njihovim imenovanjem glasno opozoriti na probleme. Po njegovem je narobe, če samo molčimo, treba je reagirati. In tudi to je eden od njegovih imperativov.   

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.