Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovicePrešernovi nagradi za življenjsko delo

Prešernovi nagradi za življenjsko delo

Sinoči so na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu podelili Prešernove nagrade. Veliki Prešernovi nagradi za življenjski opus sta prejela akademska slikarka Metka Krašovec in prevajalec Aleš Berger.

Berger, Krašovec

Prevajalec, kritik in dolgoletni urednik Aleš Berger je s svojo raznovrstno jezikovno dejavnostjo in s celostnim pogledom na jezik neprecenljivo obogatil slovenski umetnostni in kulturni prostor. Je odličen prevajalec iz francoščine in španščine, dolgoletni urednik pri največji domači knjižni založbi, Mladinski knjigi, nekdaj gledališki kritik, novinar in literarni kritik ter v zadnjih letih tudi avtor več leposlovnih knjig, ki premikajo meje žanrov.

Njegov prevajalski opus je impozantno avtorsko delo. Prevajalsko umetnost, ki se še zdaj včasih otepa bremena anonimnosti, je povzdignil na raven javne ustvarjalne geste, posebej z nekaterimi najzahtevnejšimi prevodi, ki jih zmore le avtentičen jezikovni umetnik. Slovenskim bralcem je ponudil premišljene, briljantno izbrušene in duhovite prevode cele vrste ključnih avtorjev univerzalne književnosti, je v obrazložitvi nagrade zapisal prevajalec Primož Vitez.

Berger, ki je lani dopolnil 70 let, je bil od leta 1978 urednik pri naši založbi. Bdel je nad znamenito knjižno zbirko Kondor in ustanovil zbirko Klasiki Kondorja, obudil je zbirko svetovne poezije Lirika. Berger je prejemnik vrste najvišjih slovenskih kulturnih nagrad.

V poznih petdesetih letih je začel tudi sam pisati leposlovje. Najprej je leta 2004 izdal zbirko kratkih zgodb Zagatne zgodbe, ki jim je leta 2006 sledila drama Zmenki. Za otroke je napisal dramo Noji nad Triglavom (2006) in izdal zbirko pesmi Nono z Bleda (2010), lani je izšlo njegovo delo Povzetki, letos pa. Tik pred kulturnim praznikom pa je pri Cankarjevi založbi izšla knjiga njegovih zapisov Arles, večkrat. Pri Mladinski knjigi pa je pred kratkim izšel tudi drugi roman Nobelovca Patricka Modianoja, Da se ne izgubiš tu okrog v Bergerjevem prevodu.

Akademska slikarka in grafičarka Metka Krašovec je nagrado prejela za izjemen in prepoznaven slikarski opus, ki je hkrati z njenim grafičnim in risarskim opusom "nepogrešljiva sestavina mozaika slovenske likovne umetnosti". "Je neusahljivo ustvarjalna umetnica, najpomembnejša slovenska sodobna umetnica, ki ji je slovenska likovna kritika namenila zgodovinsko mesto takoj za Ivano Kobilico," so zapisali v utemeljitvi.

Slikarka, grafičarka in nekdanja profesorica na ALU Metka Krašovec je s svojimi risbami sodelovala pri bralcih zelo priljubljeni pesniški knjigi Cirila Zlobca Ljubezen – čudež duše in telesa. Toda velik del svojega življenja – šestintrideset let – je preživela s pesnikom Tomažem Šalamunom, zato pri založbi Mladinska knjiga nastaja njuna skupna knjiga, za katero je Metka izbrala pesmi, napisala spremno besedo in dodala risbe. O sobivanju dveh umetnikov je za knjigo Šepetanje, ki bo izšla v aprilu, med drugim napisala tole: »Običajno je skupno življenje dveh umetnikov lahko zelo mukotrpno ali celo nesrečno. Midva sva imela to srečo, da sva se spoznala, ko sva bila že formirana, delovala sva na različnih poljih umetnosti in leta 1973 sva istočasno dobila nagrado Prešernovega sklada. In seveda meni, kot ženski, je bilo ljubo, da je močnejši od mene. Bistveno je bilo tudi, da sva si dajala veliko zraka in svobode. Ljudi se ne da spreminjati in tudi, če bi se dalo, to ne bi bil več človek, v katerega si se zaljubil. Tisto, kar naju je povezovalo, je bilo tako resnično, zavezujoče in globoko kot voda v globini morja, ki ostane mirna, čeprav na površini lahko divjajo orkani.«

 

Tomaž Šalamun

Metka

Kos živega srca ni tako ploščat kot
hostija, pa tudi bel ni.
Skozi steklo gledam limuzine.
O lak! No más! No más!
Najbolj nežni vrtinci dočakajo
dan, ko jih blagoslovi slanost morja.
In ribe, ki rabijo ogromno
vode, da bi mogle plavati:
samo v planinah se sneg topi.
Ker tam se sveti duh šele začenja
zbirati in čaka nate, ki si
voda, ki ga boš peljala v morje.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.