Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovicePriznanje zlata hruška za knjigo Od genov do zvezd

Priznanje zlata hruška za knjigo Od genov do zvezd

Priznanje Mestna knjižnica Ljubljana – Pionirska, center za mladinsko književnost in knjižničarstvo ter Slovenska sekcija IBBY sta včeraj na slovenskem knjižnem sejmu podelila priznanja zlata hruška.

Zlata hruška

Zlato hruško za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo sta prejela Sašo Dolenc in Igor Šinkovec za knjigo Od genov do zvezd.

Od genov do zvezd»Kadar beseda nanese na poučno knjigo, navadno odmislimo, da so posamezna dejstva določene stroke povezana z določeno zgodbo. In bolj ko je ta ločenost radikalna, bolj se utrjuje prepričanje o ločenosti sveta znanstvenikov od sveta uporabnikov in končnih potrošnikov stvari, ki jih sicer znanost omogoča. Vsakdanje življenje posameznika se tako vse bolj oddaljuje od možnega vèdenja in znanja. Fizik in filozof Sašo Dolenc si že vrsto let prizadeva pokazati, kako zelo sta vsakdanje življenje in znanost povezana in kako nujna je ta povezanost za ohranitev svobode, dostojanstva in ne nazadnje blaginje posameznika in skupnosti. Niz 58 znanstvenih dejstev ali zgolj poskusov razumeti svet avtor predstavlja z zgodbami – »gnezdišči« nekega časa in prostora, v katerih so izbrani iskani in izbrani najdeni odgovori v resnici nastali in »poleteli« v svet. Zgodbe, ki so preplet dejstev in izvirnega humorja tako avtorja besedila kot avtorja ilustracij, predstavljajo različna ozvezdja na nebu vèdenja in znanja,« je v svoji utemeljitvi zapisala komisija.

Ostala priznanja zlate hruške so prejele še tri knjige: Kdo je danes glavni, Nataša Konc Lorenzutti (založba Miš) – v kategoriji najboljša slovenska mladinska izvirna leposlovna knjiga; Ptičje kvatre, Danijel Čotar, Celjska Mohorjeva družba; Goriška Mohorjeva družba – v kategoriji najboljša slovenska mladinska poučna knjiga; Ukulele jam, Alen Mešković, Založba Miš – v kategoriji najboljša mladinska prevedena knjiga.

Na prireditvi, ki jo je povezovala Carmen L. Oven, sta sodelovali tudi norveška pisateljica Marija Parr (v Sloveniji se v teh dneh mudi na povabilo Mladinske knjige) in nagrajena avtorica Nataša Konc Lorenzutti, pogovor je vodil Boštjan Gorenc Pižama.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.