Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceRazkošna knjiga o srednjeveški knjižni umetnosti

Razkošna knjiga o srednjeveški knjižni umetnosti

V ročno vezani in oštevilčeni knjigi so zbrane najlepše, največje in najpomembnejše umetnine knjižnega slikarstva, ki so se ohranile v knjižnicah in arhivih po vsej Sloveniji.

S črnilom in zlatom

Tik pred praznikom dneva reformacije je Cankarjeva založba v knjigarni Konzorcij predstavila prestižno monografijo o srednjeveškem knjižnem slikarstvu iz slovenskih zbirk z naslovom S črnilom in zlatom avtorice Nataše Golob. Da gre za neprecenljivo vrednost rokopisne zapuščine, so potrdili tudi številni udeleženci, ki so prišli prisluhnit avtorici in si ob tem prvič v živo ogledat knjižno mojstrovino.

s črnilom in zlatom

V bibliofilski izdaji S ČRNILOM IN ZLATOM, ki pomeni enega najpomembnejših projektov v založništvu v zadnjih letih, so predstavljeni najboljši srednjeveški spomeniki knjižne umetnosti, ki so se ohranili v slovenskih knjižnicah in arhivih. Kot je na predstavitvi knjige povedal urednik Tine Logar, monografija prvič celostno predstavlja knjižno slikarstvo v rokopisih in prvotiskih med letoma 850 in 1550, torej v obdobju med Brižinskimi spomeniki in prvo slovensko knjigo. "To je čas, ko so dela nastajala še v rokopisih, pogosto na pergamentu. In čas, ko so bili naši predniki priča prehodu na papir in kasneje na tisk," je dodal. Monografija na več kot 350 straneh prinaša izbor rokopisov, rokopisnih fragmentov, prvotiskov, listin, ki jih dopolnjuje nekaj grafičnih listov, detajlov iz tiskov in knjigoveških zanimivosti.

Nataša Golob, največja poznavalka srednjeveških rokopisov in knjižnega slikarstva pri nas, ki se s to tematiko ukvarja že tri desetletja, je neposredno opisala 125 najbolj kakovostnih spomenikov knjižne umetnosti na Slovenskem, še 25 pa jih je vpletla v besedilo. "Teh 150 spomenikov je po svoje reprezentativnih, če govorimo o izstopanju po kvaliteti," je povedala. Ta po njenih besedah presega regionalne danosti in sega v vrhove tako samostanskega kot grajskega življenja. Po Logarjevih trditvah monografija tudi oživi kulturno krajino slovenskega ozemlja ter "zariše širok krog vedenja o tistem času in nam približa življenje ljudi v stoletjih do renesanse". Med številnimi knjižnicami in arhivi, ki so sodelovale pri nastanku monografije, je izpostavil Nadškofijski arhiv Ljubljana, katerega vodja, zgodovinar France M. Dolinar, je napisal predgovor h knjigi. Logar je ob koncu predstavitve polaskal avtorici in jo označil za kisik založb ter dodal: »Brez takšne avtorice poslanstvo katere koli založbe ne more biti uresničeno."

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.