Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceRožančeva nagrada Jasminu B. Frelihu

Rožančeva nagrada Jasminu B. Frelihu

Na Trubarjevi domačiji na Rašici so podelili 26. Rožančevo nagrado. Nagrado za najboljšo esejistično zbirko v letu 2018 prejme Jasmin B. Frelih za zbirko Bleda svoboda, ki je izšla pri Cankarjevi založbi.

Letošnji finalisti za Rožančevo nagrado so bili: Andrej Capuder za knjigo Zamrznjene besede (Mohorjeva založba Celovec), Peter Kovačič Peršin za Stopinje v pesku zgodovine (Distribucija Buča in društvo Knjižna zadruga), Urša Zabukovec za knjigo Vseživo (KUD Logos) in Jasmin B. Frelih za Belo svobodo.

Žirija, ki so jo sestavljali Ifigenija Simonović (predsednica), Marko Golja, Mateja Komel Snoj in Tomo Virk, je v svoji utemeljitvi, da Rožančevo nagrado prejme Jasmin B. Frelih, med drugim zapisala: »Pred bralcem je izbrušena literarna govorica, v mnogih pogledih proza, nabita s sugestivnostjo, ki skoz meandre leposlovne retorike enako nagovarja tako njegov estetski čut kot potrebo po refleksiji. Frelih težave sodobnega sveta - zlasti njegovih grozot, mlade generacije, digitalne civilizacije, humanistične in posthumanistčne etike, umetniškega ustvarjanja, pa celo ekonomije in politike – reflektira tako, da tudi bralca spodbode k refleksiji. Njegovi eseji - zlasti najboljši med njimi, ki knjigo začenjajo - namreč klub veliki sugestivnosti niso naravnani na bralčevo pasivno sprejemanje avtorjevih pogledov in privzemanje njegove perspektive, temveč ob avtorjevi diskretnosti bolj učinkujejo kot pobude za nadaljnje razmišljanje, bodisi dialoško bodisi monološko.«

Bleda svoboda Jasmina B. Freliha je zbirka razširjenih objavljenih in nekaj neobjavljenih esejev o slovenski in svetovni sodobni literaturi, ki zajemajo zadnjih 10 let. Tematsko se loteva raznovrstnih in kompleksnih tem, od vprašanj poetike, možnosti realizma, post-postmodernizma do problema »velikega romana« in drznega poskusa zarisa estetske šole na Slovenskem. Pri tem v svoj lucidni, ponekod duhoviti, vedno pa občutljivi analitični pogled ujame nekatera ključna dela, ki sooblikujejo sodobno slovensko literaturo avtorjev, rojenih v osemdesetih: Zadie Smith, Dona DeLilla, Davida Fosterja Wallacea, Jonathana Franzena in drugih. Gre za esejistično knjigo, napisano v gibkem, zavzetem in razvejenem literarnem jeziku.

Našemu spoštovanemu avtorju Jasminu B. Frelihu iskreno čestitamo.

Fotografija: Maj Pavček

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.