Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceSaj grem samo mimo

Saj grem samo mimo

Razglednice Aleša Debeljaka

Saj grem samo mimo

Samo Rugelj je v svoji recenziji zapisal: » … knjiga Saj grem samo mimo je emocionalni in vsebinski presežek«. Tudi predstavitev knjige v četrtek, 31. maja v povsem polnem atriju SAZU-ja, je bila presežna, prepletena s podobami nekega časa, spomini in čustvi.

Saj grem samo mimoAleš Debeljak (1961-2016), pesnik, esejist, kritik in profesor, je objavil devet knjig pesmi, petnajst knjig esejev, prevedel izbrane pesmi Johna Ashberyja in knjigo o sociologiji vednosti ter uredil več knjižnih antologij. Njegove knjige so prevedene v številne tuje jezike, zanje je prejel mednarodne, jugoslovanske in slovenske nagrade. Knjiga Saj grem samo mimo, ki smo jo pred kratkim izdali v naši založbi, pa nam Debeljaka osvetli v njegovi posebni strasti. V svojem življenju je razposlal na desettisoče razglednic. Nenehno je pisal sporočila na hrbtno stran reproduciranih podob in jih pošiljal v svet. »Včasih je bil že prav zoprn, vedno v iskanju razglednic in znamk,« je na predstavitvi knjige povedala njegova žena Erica Johnson Debeljak, ki je med drugimi zaslužna, da so kartolini, kot jih je imenoval Debeljak, zdaj objavljeni v knjigi.

O tej njegovi navadi so za knjigo Saj grem samo mimo poleg žene napisali spomine in razmišljanja še Aleš Berger, Andrew Zawacki, Matjaž Pikalo in Igor Štiks. V knjigi objavljen izbor razglednic petintridesetim naslovnikom je svojevrsten hommage veliki strasti Aleša Debeljaka in mediju, ki izginja iz naših nabiralnikov. Knjigo zaključujejo prepisi in prevodi razglednic ter fotografije zapisov iz Debeljakove beležnice.

Urednica Nela Malečkar je v uvodu poudarila, da knjiga deluje kot mini življenjepis, saj so razglednice v njej razdeljene kronološko. Debeljak (1961-2016) je razglednice pošiljal na najrazličnejše naslove - najprej je pisal staršem, sestri, sošolcem iz gimnazije, kasneje pa kolegom iz literarnega sveta nekdanje Jugoslavije ter drugim pisateljskim in profesorskim sopotnikom, številnim prijateljicam in prijateljem, ženi Erici - prek razglednice jo je zaprosil za roko, in otrokom Klari, Simonu in Lukasu.

Debeljak je negoval izumirajočo tradicijo pisanja razglednic in s tem skrbno ohranjal stike s prijatelji. "Bil je vitez dopisovanja," ga je na predstavitvi označil Aleš Berger. Po besedah Erice Johnson Debeljak so moževe razglednice kot predhodnice sms-jev, po drugi strani pa nanje lahko gledamo tudi postmoderno, saj so nekateri zapisi precej dolgi.

Debeljak je 20 let pisal tudi prijatelju Matjažu Pikalu, ki je povedal, da se je vsake razglednice izjemno razveselil. Z njimi je Debeljak presenečal, razveseljeval, spodbujal in dal človeku tudi misliti. "Njegova sporočila niso bila kar tako, to so bile razglednice z vsebino," je poudaril. O svojih osebnih srečanjih in dopisovanju z Debeljakom je na novinarski konferenci pripovedoval tudi Igor Štiks.

Oblikovalka Tanja Radež je s številčni publiki zaupala svoje pomisleke ob začetku ustvarjalnega procesa. Bala se je, da bo knjiga grda, saj vse razglednice niso kakovostne in lične. Bojazen je bila odveč. Tanja je s prekrasno oblikovano Debeljakovih razglednic ponovno dokazala, da je izjemna oblikovalka.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.