Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceSchwentnerjeva nagrada Tinetu Logarju

Schwentnerjeva nagrada Tinetu Logarju

Na slavnostni prireditvi, s katero se je v Cankarjevem doma uradno začel 34. Slovenski knjižni sejem, je bil največji aplavz namenjen uredniku Tinetu Logarju, letošnjemu prejemniku Schwentnerjeve nagrade.

Na slavnostni prireditvi, s katero se je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma uradno začel 34. Slovenski knjižni sejem, je bil največji aplavz namenjen uredniku Tinetu Logarju, letošnjemu prejemniku Schwentnerjeve nagrade. Rdeča nit letošnjega največjega knjižnega dogodka je stoletnica smrti Ivana Cankarja.

Zbrane so na slavnostnem odprtju knjižnega sejma nagovorili predsednik upravnega odbora Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Bojan Švigelj, predsednik vlade Marjan Šarec, minister za zunanje zadeve in trgovino Peter Szijjarto (država gostja letošnjega sejma je namreč Madžarska) in direktor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev Zdravko Kafol.

Višek prireditve pa je bila podelitev Schwentnerjeve nagrade, najvišjega priznanja za posebne dosežke v knjigotrštvu in založništvu. Prejel ga je dolgoletni urednik Tine Logar, ki se je »s svojim uredniškim opusom vpisal med Schwentnerjeve duhovne potomce«.

Njegova poklicna pot in neizbrisna sled, ki jo s svojim delom in osebnostjo pušča v slovenski kulturni krajini, je predstavljena v utemeljitvi za Schwentnerjevo nagrado:

Preden človek postane dober urednik, mora biti najprej nezasiten bralec. Tineta Logarja so knjige začarale že v otroških letih, sčasoma pa je zrasel v literarnega hedonista, »iščoč tisto pravo harmonijo, ki jo pletejo duhovna iskrivost, iskrenost sporočila in zven pravilno izbranih ter na pravem mestu postavljenih besed«. Taki ljudje so pravi »material« za urednika in tako je Tine sredi osemdesetih kar nekako samoumevno prestopil od bralca na področje založništva, ki ga je v dobrih treh desetletjih ne samo spoznal v dobrem in grenkem, temveč tudi obeležil s svojo marljivo in zanesljivo uredniško roko, s katero je pomagal ugledati luč sveta malodane neštetim pomembnim knjižnim projektom, ki bi brez njega morda za vedno ostali v fazi nejasne ideje. Kot svetovalec za slovenščino na Zavodu za šolstvo je sprva urejal berila, učbenike in drugo strokovno gradivo. V začetku devetdesetih je prav tam ustanovil Založniški center, nakar ga je pot prek DZS, Prosvetnega delavca in Cankarjeve založbe vodila do Mladinske knjige, kjer se je, kot rečeno, izkazal z vodenjem in izvedbo najzahtevnejših »projektov«, ki že sami po sebi zahtevajo urednika posebnega formata, pravcatega renesančnega človeka z znanjem, kilometrino, kondicijo in avtoriteto, a tudi celo paleto človeških kvalitet, ki pridejo prav pri delu z avtorji in tudi pozneje, ko je knjiga že narejena in je treba zanjo navdušiti najprej prodajne in marketinške oddelke in naposled še bralsko občinstvo. Tine Logar gotovo spada med te redke uredniške izbrance, a mu kljub temu nikoli ni bilo pod častjo urediti katerokoli drugo knjigo ali knjižico, ki se je znašla na njegovi mizi. Zato ni čudno, da premore njegov uredniški opus prek 2000 enot, med katerimi lahko naštejemo leksikalni projekt Slovenika, luksuzni likovni monografiji Neskončni Leonardo in Večni Michelangelo, monumentalna zgodovinska dela Slovenska novejša zgodovina in Judtova Povojna Evropa in celo vrsto drugih pomembnih del slovenskih avtorjev ter, nenazadnje, serijo izjemno odmevnih političnih biografij, začenši z veliko slovensko in tudi mednarodno uspešnico Tito in tovariši dr. Jožeta Pirjevca.

Morda res velja, da je Tine Logar tip urednika, kakršnih ne delajo več, a še bolj velja, da je s svojo nadstandardno uredniško odličnostjo vsa ta leta, ko se je slovenska založniška pokrajina krčila in zapirala sama vase, dokazoval, da se še vedno da marsikaj izpeljati, tudi velike reči – če človek le ve, kaj in kako. To je prvi vedel že Schwentner, Tine Logar pa se s svojim uredniškim opusom vpisuje med njegove duhovne potomce.  V časih, ko se zdi, da edinole v založništvu kriza kar traja, so to zgledi, ki jih potrebujemo. Tudi zato si Tine Logar zasluži Schwentnerjevo nagrado.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.