Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceSchwentnerjeva nagrada za življenjsko delo Stanki Golob

Schwentnerjeva nagrada za življenjsko delo Stanki Golob

V torek zvečer so na slovesnosti v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma simbolno odprli 33. slovenski knjižni sejem. Vrhunec slovesnosti je bila podelitev Schwentnerjeve nagrade za življenjsko delo, ki jo je predsednik Upravnega odbora Združenja knjižnih založnikov pri Gospodarski zbornici podelil dolgoletni vodji Trubarjevega antikvariata Stanki Golob.

Stanka Golob

Po nagradi za najboljšega knjigotržca, ki jo je prejela leta 2009, Trubarjevem priznanju za pomembne prispevke k ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine (2011) in letošnji plaketi glavnega mesta Ljubljana za dolgoletno delo in zasluge, je enaindvajsetega novembra v Cankarjevem domu zasluženo prejela še Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo. Njeni sodelavci iz Mladinske knjige Trgovine so v predlogu za podelitev nagrade zapisali, da je Stanka »poosebljanje, duša in srce« Trubarjevega antikvariata, ki je lani praznoval petdeset let svojega obstoja. Stanka je veliko več kot le knjigarnarka, je antikvarka in velika knjižna poznavalka. V desetletjih svojega dela je odločilno pripomogla, da ima Trubarjev antikvariat sloves ugledne slovenske kulturne ustanove, kjer se srečuje umetniška, založniška, bibiliofilska in zbirateljska srenja.

»S svojo strokovnostjo, razgledanostjo, izjemno pripadnostjo, požrtvovalnim delom in obilico življenjske in delovne strasti človeka, ki mu je uspelo harmonično združiti konjiček in poklic, je vse od leta 1970, ko se je zaposlila v takratni Cankarjevi založbi, še posebno pa od leta 1981, ko je prevzela vodenje, skrbela, da je Trubarjev antikvariat iz trgovinice s starimi tiski prerasel v pomembno zbirališče vseh, ki se profesionalno ukvarjajo s knjigo, in drugih ljubiteljev pisane besede. Naj gre za iskanje starih tiskov, dragocenih in redkih knjig, inkunabul, rokopisov, lesorezov, bakrorezov, posredovanje novejših rabljenih knjig, novih znanstvenih knjig ali zahtevnejše literature, starih fotografij in razglednic, starih zemljevidov, za založniško in izobraževalno dejavnost, posredovanje med prodajalci iz Slovenije in tujine ter domačimi ustanovami ter pomoč pri sooblikovanju zbirk, za vzgajanje novih zbirateljev, ravno strokovni in osebni pečat Stanke Golob je bil nemalokrat tisti, zaradi katerega je Trubarjev antikvariat nenehno širil meje svojega delovanja, dobival vse pomembnejše mesto v slovenskem in mednarodnem prostoru ter vedno več zvestih prijateljev in privržencev,« so zapisali v utemeljitvi.

Stanka Golob, ena največjih slovenskih strokovnjakinj na področju starih knjižnih izdaj, je antikvarstvu, ki zahteva popolno predanost, posvetila življenje. Svoje neprecenljivo znanje je vsa leta nesebično prenašala tudi na sodelavce. Čeprav se je leta 2010 upokojila, ostaja neločljivo povezana tako s sodelavci kot z dejavnostjo Trubarjevega antikvariata, predvsem pa z zbiratelji, bibliofili in drugimi ljubitelji starih knjig in pisane besede.

Stanki iskreno čestitamo sodelavci, ki globoko spoštujemo njeno strokovnost, predanost in neizmerno energijo.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.