Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceSlovo pisatelja Alojza Rebule

Slovo pisatelja Alojza Rebule

Včeraj se je v 95. letu poslovil pisatelj in prevajalec Alojz Rebula. Njegov obsežni opus obsega črtice, novele in romane ter refleksivno dnevniško in potopisno prozo. Med najznačilnejša dela sodijo romani Senčni ples, V Sibilinem vetru in Divji golob.

Alojz Rebula spada med najpomembnejše sodobne slovenske avtorje, predvsem pa je pomemben tržaški književnik, po slogu realistični pisatelj filozofsko navdahnjene proze s simboličnimi in ekspresionističnimi prvinami. Svojo pripoved je prepletal z esejističnim razpravljanjem in s premišljevanjem o narodnostnih, nravstvenih , ljubezenskih, umetniško-ustvarjalnih in političnih vprašanjih.

Rebula se je uveljavil kot krščanski mislec in oster kritik komunizma. Leta 1975 sta s pisateljem Borisom Pahorjem objavila odmeven intervju Edvard Kocbek, pričevalec našega časa. Brošura z intervjujem je bila tudi priloga monografije Tako sem živel, ki smo jo v Mladinski knjigi izdali ob 100-letnici Borisa Pahorja. Borisa Pahorja je vest o Rebulovi smrti včeraj doletela v Ljubljani. »Rebula je v svojih delih obravnaval duševno oziroma religiozno problematiko. Tako je preteklost prinašal v sedanjost. Njegovih zaslug ni mogoče spregledati. Kot umetnik v slovenskem jeziku in s svojo katoliško psihološko argumentacijo si Rebula zasluži veliko hvalo,« je ob tem izjavil tržaški pisatelj.

Rebuli smo se v Mladinski knjigi in Cankarjevi založbi ob njegovi 90-letnici poklonili s ponatisom romana V Sibilinem vetru, njegova in Pahorjeva vloga pa sta bili tudi rdeča nit simpozija o Slovenski tržaški literarni šoli, ki smo ga poleti 2016 organizirali v Ljubljani.

Rebula se je rodil v Šempolaju pri Trstu. Maturiral je v Vidmu, v Ljubljani diplomiral iz klasične filologije, v Rimu pa doktoriral z disertacijo o slovenskih prevodih Dantejeve Božanske komedije. Do upokojitve je poučeval latinščino in grščino na višjih srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Trstu. Prevajal je latinsko, grško in italijansko književnost. Bil je tudi prevajalec antičnih besedil in Svetega pisma ter aktiven publicist. Več njegovih del je prevedenih v tuje jezike.

Rebula je bil kljub visoki starosti in bolezni vseskozi ustvarjalen. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada in Prešernovo nagrado za literarni opus. Večkrat so ga nagradili tudi v Italiji.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.