Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNovice Štirje slovenski avtorji z novimi knjigami

Štirje slovenski avtorji z novimi knjigami

V petek, 26. maja, smo v Konzorciju predstavili štiri nove slovenske knjige, ki jih je uredila Nela Malečkar: roman Igorja Karlovška Bahamski dokument, pesniški prvenec Petre Koršič Furlanka je dvignila krilo, knjigo kolumn Renate Salecl Tek na mestu in novo pesniško zbirko Marka Kravosa Kot suho zlato.

 

Igor Karlovšek, po izobrazbi pravnik, je v središče tokratnega romana Bahamski dokument postavil mreže, po katerih potuje imaginarni denar v času globalne ekonomije in tajkunov. Kot zanimivost je urednica omenila, da je protagonist romana, ki je tajkun, pravzaprav dobrotnik in romantik. Vsak bralec pa si sam odgovori na vprašanje, ali je za težave kriv glavni junak ali bančna mafija. Roman je po uredničinih besedah poln preobratov, avtor, kot je dejal, upa, "da bo že na šesti strani vrgel bralca iz tira".

Literarna kritičarka Petra Koršič se predstavlja s pesniškim prvencem Furlanka je dvignila krilo, ki prinaša pesmi, nastale v 20. letih. Za naslov si je izbrala vremensko napoved Bricov in Kraševcev oz. rdečkasto nebo, ki napoveduje izboljšanje vremena, bralec pa jih lahko razume kot metaforo za razvedritev oz. izboljšanje stanja pri posamezniku. Pesmi so razdeljene v sklope Rdeča, Bela in Modra, nekaj jih je namenjenih pesnikom in pesnicam. Kot je povedala, poezije ne razume kot pisanja, ki se izkaže na tehničnem pregledu s številom verzov in rimami, pač pa kot kritično misel. Spremna zapisa sta prispevali Alenka Jovanovski in Ignacija J. Fridl.

Knjiga filozofinje in sociologinje Renate Salecl Tek na mestu je sestavljena iz avtoričinih predelanih kolumn za časnik Delo. Kot je povedala, jih je za knjigo zbrala v tematske sklope. Med drugim se loti potrošniške družbe, etike, nasilja, genetike in sodobnih psiholoških težav. Avtoričina razmišljanja po besedah Nele Malečkar podajajo analizo slovenske realnosti v zadnjih nekaj letih. Avtorica je na predstavitvi med drugim opozorila na aplikacije, ki so plod postindustrijske družbe oz. neoliberalizma in temeljijo na potrošniški ideologiji. Ta posamezniku vzbuja krivdo, tesnobo in ničvrednost, nevarna pa je tudi z vidika uporabe podatkov posameznika, s katerimi manipulira.

Nova pesniška zbirka Kot suho zlato Marka Kravosa prinaša 72 pesmi, ki jih je nameraval izdati v starosti 72 let, a se je, kot je pojasnil, zavleklo. Prvič se je odločil, da bo - kot je nakazal že v naslovu - uporabil strogo formo varčevanja z besedami. Tako je vsaka pesem sestavljena iz treh dvovrstičnic. Pesmi po besedah Nele Malečkar spominjajo na uganke, saj je njihov naslov vedno napisan šele na koncu vsake pesnitve. Avtor se je pošalil, da je to zvijača, ki se je je naučil od tržaških trgovcev - človeku pustiš čas, da razmišlja. Zbirka vsebuje šest sklopov po 12 pesmi; vsak sklop uvede mediteranski obrok, npr. polenta, popečena, zabeljena s pršutom. Spremno besedo je zapisal Ivo Svetina.

Izjemno dobro obiskan dogodek je poskrbel za prijetni konec tedna.
 

 

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.