Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceV Mančkaradi zbranih 40 let ustvarjanja

V Mančkaradi zbranih 40 let ustvarjanja

Ob sedemdesetletnici priljubljenega ilustratorja Marjana Mančka se je seriji albumov letos pridružil še Mančkov.

Mančkarada

Kot so ugotovili zbrani na predstavitvi v knjigarni Konzorcij, je njegov album Mančkarada nekaj posebnega. Tako kot tudi njegovi junaki, ki jih upodablja še štiri desetletja.

MančkaradaMarjan Manček je 70 let dopolnil januarja letos, ob jubileju pa se mu je Mladinska knjiga poklonila z izdajo antologije. Kot razkriva že podnasov, so v Mančkaradi zbrane Mančkove ilustracije k številnim zgodbicam, pesmicam in stripom. Leta 1948 v Novem mestu rojeni Manček je med drugim upodobil poezijo Nika Grafenaurja, Borisa A. Novaka, Miroslava Košute, Saše Vegri, Toneta Pavčka, zgodbe Polonce Kovač in Slavka Pregla ter ljudske pripovedi. Ilustriral je Mojco Pokrajculjo, Pedenjpeda, Zlato ribico, Petra Klepca, Kozlovsko sodbo v Višnji Gori, Zrcalce, Kraljično na zrnu graha. Med njegovimi avtorskimi slikanicami velja omeniti Abecedeževnik, Iz dnevnika čebelice Medke, Brundo se igra in med stripi Hribce, Modrega medvedka in Cufka.

Urednica knjige Irena Matko Lukan je na predstavitvi povedala: "Ko sem dobila bibliografijo, sem bila presenečena, kako velik je ta opus." Manček je po njenih besedah poleg ilustracij za mladinsko periodiko ilustriral več kot 200 knjig in več kot 30 avtorskih slikanic. Zaradi slednjih je ta antologija, kot pravi, tudi nekoliko drugačna od drugih osmih, ki so pri založbi izšle ob jubilejih slovenskih ustvarjalcev za otroke in mladino.

"Srečo sem imel, da sem sodeloval s priznanimi in odličnimi pesniki in pisatelji, od Slavka Pregla, ki me je prvi našel in me spodbudil, da sem ilustriral njegovo Odpravo zelenega zmaja za Pionirski list, do Nika Grafenauerja," je povedal Marjan Manček, sicer prejemnik najpomembnejše nagrade na področju ilustracije, nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Ko je Niko Grafenauer leta 1973 nasledil Kristino Brenkovo na mestu urednika slikanic in knjig za otroke pri Mladinski knjigi, je k sodelovanju povabil tudi mlade, še neuveljavljene avtorje. Eden takšnih je bil Manček. Kot je povedal, mu je takoj ponudil nekaj dela, kmalu pa sta se dogovorila, da upodobi tudi njegovega Pedenjpeda. Njuna slikanica o nagajivem in razkuštranem fantiču, ki je velik pedenj in še ped, je prvič izšla leta 1979. Sledila je cela vrsta ponatisov in še drugih slikanic. Manček je bil najbolj primeren za upodobitev Pedenjpeda, je dejal Grafenauer, saj "ima v sebi otroško pesniško dušo", obenem se ga nikoli ni naveličal. Manček ustvarja tudi likovne zasnove za lutkovne predstave in animirane filme. Želel je, da njegovi risani liki oživijo tudi na filmskem platnu. Korakoma se je spoznaval z zakonitostmi filmske animacije, v velik izziv mu je bilo določanje časa, giba in zvoka, pri tem ga je ves čas podpirala in mu pri delu pomagala žena Marta.

Na predstavitvi smo si ogledali tri njegove animirane filme - Ogledalce (1985), ki je nastal po slikanici hrvaškega avtorja Viteza Grigorja Zrcalce v prevodu Jožeta Šmita, Hribci - Zajtrk (1993) in Pipi pišče išče (2017). Poznavalka slovenske ilustracije in avtorica spremne besede Judita Krivec Dragan je poudarila, da nas Mančkovi junaki, največkrat skozi podobe živali, vsakokrat spravijo v dobro voljo in nam omogočijo, da živimo drugo življenje. Likovni urednik Pavle Učakar pa je dodal, da je Manček tudi izjemen avtoportretist, ki z "malo sredstvi nariše Marjana takšnega, kot v resnici je". Tako Marjan v rdeči karirasti srajci in modrih hlačah krasi tudi naslovnico antologije, na kateri jezdi pero v obliki drevesa, v krošnjah pa se skrivajo njegovi risani junaki.

Na fotografiji: Ilustrator Marjan Manček in urednica Irena Matko Lukan.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.