Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceVečna uspešnica Slava vojvodine Kranjske

Večna uspešnica Slava vojvodine Kranjske

Po uspešno končani prednaročniški akciji knjige Slava vojvodine Kranjske je Mladinska knjiga to temeljno delo slovenske kulture najprej v sredo, 10. maja, predstavila novinarjem, od četrtka naprej pa je kupcem na voljo tudi po drugih prodajnih poteh.

Slava vojvodine Kranjske, Trubarjev antikvariat

Slava vojvodine Kranjske, ki smo jo predstavili v Trubarjevem antikvariatu, o njej pa sta govorila urednik Tine Logar in akademik dr. Janko Kos, prinaša izbor besedil dela, ki v nemškem originalu obsega okrog 4500 strani. Za posodobljeno obliko je poskrbel Marko Prah, spremno besedo je napisal dr. Branko Reisp, poglavja pa izbral in prevedel dr. Mirko Rupel.

Zadnja izdaja obsega 410 strani, več kot 50 izvirnih bakrorezov, od tega deset velikega formata. Prinaša slikovite in natančne opise vasi, krajev in mest ter številne naravne in kulturne znamenitosti. V njej so opisi prebivalcev in njihovih navad, šeg, vraž in zanimivosti, prinaša zgodovinska dejstva in dogodke, ki so zaznamovali skupno narodovo preteklost. Knjigi je dodana zbirka petih razglednic po bakrorezih iz Slave vojvodine Kranjske in pet znamk z Valvasorjevo podobo.

Prvotno je projekt zasnoval publicist Bogomil Gerlanc, ki je po Ruplovi smrti naredil izbor iz Valvasorjevega berila in tako smo dobili knjigo, ki je Valvasorja približala najširšemu krogu bralcev. Za sodobno in osveženo obliko pričujoče izdaje je poskrbel oblikovalec Marko Prah. Kot je povedal Logar, se je Prah v marsičem tudi držal Valvasorjevega izročila. Knjiga je tako po njegovih besedah preglednejša od prejšnjih izdaj in bralec lažje sledi posamičnim poglavjem. Danes, ko imamo dostopen integralni prevod Slave vojvodine Kranjske, ponatis pričujoče knjige po Logarjevih besedah pomeni predvsem korak k mlademu bralcu.

Po besedah literarnega zgodovinarja in komparativista Janka Kosa je bil Valvasor za 17. stoletje to, kar je bil Primož Trubar za 16. stoletje – izjemna osebnost, nenavadna po svoji življenjski zgodbi in po hotenju, ki je bilo nad povprečjem takratnega kulturnega življenja na Kranjskem. Svoje delo je Valvasor, ki je bil po prednikih Italijan in ki je pisal v nemščini, videl kot delo za Kranjce v prednacionalnem smislu. Njegovo delo je po Kosovih besedah lep primerek baroka v znanosti, zgodovinopisju ter zanimanju za šege in navade. Bere se kot sijajen baročni tekst, lahko pa se mu približa tudi na drugih ravneh. Valvasor je ves čas navdihoval in še danes navdihuje etnologe, zgodovinarje,  folkloriste in literate. Predvsem slednjim je po Kosovih besedah zapustil veliko, to nasledstvo pa se začne že s Francetom Prešernom.

Slava vojvodine Kranjske

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.