Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceZ legendama narodnozabavne glasbe

Z legendama narodnozabavne glasbe

Mladinska knjiga je včeraj v knjigarni Konzorcij predstavila obsežni monografiji dveh velikanov narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika in Lojzeta Slaka.

Slak, Avsenik biografija

Ob urednici obeh knjig Metki Pušenjak so se zbrali avtorja knjig Aleksi Jercog in Ivan Sivec ter pisca spremnih besed skladatelj Tomaž Habe in dr. Janez Bogataj. Prireditve, ki so jo s svoji nastopi popestrili glasbeniki, so se udeležili tudi člani obeh družin ter drugi prijatelji glasbe. 

Knjiga o Slavku Avseniku je delo zamejskega poznavalca njegove glasbe, glasbenega urednika, publicista in glasbenika Aleksija Jercoga.

Slavko AvsenikKot je na predstavitvi povedal Jercog je Avsenikova knjiga Življenje z glasbo klasična biografija, v kateri lahko bralec izve vse o življenju in delu tega glasbenega velikana. V primerjavi s predhodnimi deli je večji poudarek namenjen Avsenikovim zrelim letom. Delo prinaša tudi zanimiv vpogled v Avsenikovo prisotnost v zamejstvu in na Goriškem in kaj je le-ta pomenila zamejcem v času, ko je Trst postal italijanski. Jercog je spomnil, da je bilo to "za zamejce burno obdobje in prav v narodno- zabavni glasbi so čutili nekaj pristnega, svojega, ki jim je božalo srce in dušo". Skladatelj, pedagog in dirigent Tomaž Habe je delo dopolnil s strokovnim prispevkom, ki analizira fenome  narodno-zabavne glasbe in vloge Avsenikov pri tem, posveča pa se tudi posebnostim Avsenikove melodike. Kot zanimivost je povedal, da se pri vseh Avsenikovih valčkih melodija sprva vzpenja, nato pa spusti, njegove polke so padajoče melodije, z rabo kromatike pa je vselej ustvaril čustven vzgib, a v svojem igranju nikdar ni bil evforičen: »Največji zabavljač mora ostati resen.«

 

Knjigo o Lojzetu Slaku s podnaslovom Moje plošče so moje knjige je delo je pisatelja in poznavalca Ivana Sivca, ki je narodno-zabavni glasbi posvetil številna dela.

Lojze SlakKot je dejal je Lojze Slak prehodil izjemno bogato pot od ljudskega godca do odličnega muzikanta. Ustvaril je več kot 400 izvirnih melodij in številna besedila ter mnogo glasbenih priredb, med njimi tudi ljudskih viž. Monografija Lojze Slak izhaja prav v letu, ko mineva 85 let od glasbenikovega rojstva in 60 let od nastopa v radijski oddaji Pokaži, kaj znaš, ki mu je odprla pot v glasbeni svet. Sivec je opomnil, da se je v glasbenem smislu pred 65 leti nekaj premaknilo in Slovenci smo dobili novo zgodovino v duhu diatonične harmonike. Godci so postali muzikanti. Poznavalec narodno-zabavne glasbe se je veliko posvečal zgodovini bratov Avsenik, izziv pa mu je predstavljala Slakova monografija. Ta podrobno opisuje Slakovo življenjsko in glasbeno pot, ki je tako kot Avsenikova segla tudi preko meja. Spremno besedo je prispeval Janez Bogataj. V njej je zapisal, da delo govori tudi o tistemu Slaku, ki je skozi govorico glasbe, ritma in besedil sooblikoval naš vsakdanjik in praznike ter veselje in žalost posameznikov.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.