Skip Navigation LinksDomovSkupina MKNoviceZa mlade bralce

Za mlade bralce

Včeraj smo novinarjem in drugim obiskovalcem predstavili knjižne novosti za mlade, ki jih bodo brali tudi starejši bralci.

Za mlade bralce

Poleg prve zbirke raperske glasbe smo v zbirki Odisej izdali tri nove romane: dve nominiranki za modro ptico, Tombola ali življenje! Suzane Tratnik in Povej mi po resnici Neli K. Filipić ter nadaljevanje svetovne knjižne in filmske uspešnice Če ostanem Gayle Forman z naslovom Kamor je šla.

Roman Suzane Tratnik Tombola ali življenje! Prinaša zgodbo o 16-letni Miji, ki živi z mamo v majhnem kraju. Oče se vsake toliko pojavi in ji vliva lažne upe, sicer pa se sama sooča s stalnimi razočaranji nad šolo, iskanjem poklica ter tudi nad prijateljico in fanti. Kljub temu roman ponuja svetlo in humorno zgodbo o odraščanju, saj je avtorici uspelo na zabaven in hkrati literarno homogen način opisati univerzalne teme, s katerimi se srečujejo najstniki.

Neli K. Filipić v svojih delih velikokrat obravnava težke in pereče teme, ki jih iz prve roke pozna tudi kot mati dveh najstnikov. Zgodba Povej mi po resnici je nastala, ko je avtorica naletela na besedo hikikomori in jo je razvila v zgodbo o problematiki odvisnosti od računalniških iger. Protagonist romana je Simon, ki večino časa preživi za računalnikom, med osrednjimi junaki pa je še Eva, ki po naključju vstopi v njegovo življenje. Kot je poudarila avtorica, je roman večplasten, saj ni želela, da bi zgodba pripovedovala le o odvisnosti. Neli vedno natančno razišče snov, o kateri pripoveduje, kljub temu je tokrat en bralec že opazil napako v knjigi, saj je avtorica v zgodbi pomotoma predčasno pokopala neko znano osebnost. Kdo to je, pa moramo odkriti bralci sami.

Mladinski roman Kamor je šla v prevodu Ane Grmek je nadaljevanje uspešnice Gayle Forman Če ostanem, v kateri je Mia v prometni nesreči izgubila starša in se tudi sama borila za življenje. Tokrat jo avtorica predstavi kot vzhajajočo zvezdo šole Julliard, ki po naključju sreča staro ljubezen Adama. Avtorica v romanu spregovori o pomenu glasbe, ki nam lahko pomaga preživeti. Spremno besedo h knjigi je zapisala Ana Duša.

V zbirki Sončnica smo izdali zbirko raperskih pesmi, ki si jo je Alenka Veler zamislila že pred sedmimi leti. Urednikovanje je zaupala Aljošu Harlamovu, ki je tako velik ljubitelj rap glasbe kot poezije. Uvodno besedo h knjigi je zapisal poznavalec rap glasbe in voditelj na Radiu Študent Marko Godnjavec z umetniškim imenom Jizah DaFunk. Zbirka ponuja 20 besedil 18 slovenskih rap izvajalcev. Kot je povedal Aljoša, je bil izbor "mukotrpno in dolgo delo, ker vsi teksti ne prenesejo papirja". Moral je izpustiti nekaj njemu ljubih komadov, ki so sicer sijajni, ko jih slišiš, ne da pa se jih brati. V izbor je skušal vključiti tudi čim več raperjev, ki niso Ljubljančani, a so ti še vedno v glavnini. Opozoril je, da izbor ne vključuje najnovejše produkcije in da med avtorji žal ni ženskih avtoric, ker pač (trenutno) niso kos moškim kolegom. Godnjavec sprva ni bil navdušen nad projektom, saj se je poskušal vživeti v 15-letnika, ki si ne želi rapa brati kot pesmi v pesniški zbirki. Sicer pa meni, da zbirka prinaša reprezentativen pregled slovenske rap scene. Za likovno podobo knjige je poskrbel Jure Engelsberger. Rime iz knjige bomo v živo slišali že to soboto zvečer na koncertu v kinu Šiška.

Spletno nakupovalno središče MK

Emka.si

Pridružite se nam na Facebooku

FacebookVabljeni v skupino ljubiteljev branja Radi beremo!

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.