Skip Navigation LinksDomovSkupina MKPredstavitev skupine MKZgodovina

Zgodovina

Prvobitno poslanstvo Mladinske knjige je bilo povezano predvsem z otroško in mladinsko literaturo. Prva knjižica Ciciban čita je v ustanovnem letu 1945 izšla v za takratne razmere neverjetnih 50.000 izvodih.

Ob svoji ustanovitvi je Mladinska knjiga že bila izdajateljica dveh mladinskih glasil: Mladine in Pionirja, ki sta nadaljevala tradicijo mladinskega tiska iz časov vojne. Še istega leta se jima je pridružila prva nova revija - mesečnik za najmlajše Ciciban, leta 1956 pa je izdala prvi učbenik.

Pionir  Ciciban

V svojem razvojnem loku je založba uspešno nadgrajevala svoj knjižni program tudi z deli iz domače in svetovne knjižne zakladnice za odrasle ter z izvirnimi in koprodukcijskimi deli s področij enciklopedike, priročništva, izobraževanja in revij. Postala je splošna založba širokega profila, ki pa še naprej posveča posebno skrb izvirnim delom za otroke in mladino.

Mladinska knjiga je že od začetkov razvijala svojo knjigarniško mrežo, pravo prelomnico je predstavljalo odprtje največje knjigarne Konzorcij. Knjigarne Mladinske knjige v zadnjih letih doživljajo prenovo, odpirajo se nove, bogatejša je njihova vsebinska in programska ponudba. V letu 2018 ima Mladinska knjiga po vsej Sloveniji 53 knjigarn, v katerih so tudi papirnice, ter spletno knjigarno emka.si.   

Mladinska knjiga 1961  slika

slika  slika

Poleg knjigarn je postopno razvijala tudi druge prodajne poti: neposredno in posredno prodajo šolam in učiteljem, prodajo od vrat do vrat, prodajo po pošti. V letu 1975 je uvedla knjižni klub Svet knjige, ki je že tri leta kasneje v Sloveniji dosegel rekordno število 172.000 članov. Leta 1995 se mu je pridružil knjižni klub za najmlajše bralce – Ciciklub.

Mladinska knjiga je leta 2004 vzpostavila sodelovanje z založniško hišo Reader's Digest in s tem nadgradila direktno trženje, leta 2013 je med prvimi v Sloveniji uvedla prodajo elektronskih knjig.

Leta 1999 je Založba MK postala večinska lastnica podjetja MK Trgovina, po zaključenem lastninskem preoblikovanju pa se je kapitalsko povezala še z drugimi sorodnimi družbami. Prek MK Trgovine je že bila lastnica MK Biroopreme, leta 2002 je pripojila Cankarjevo založbo, leta 2004 založbo Lipa Koper in Center za tuje jezike CTJ ter leta 2007 podjetje Grafika Soča iz Nove Gorice.

Intenzivno je postalo tudi kapitalsko povezovanje Založbe MK z družbami na drugih trgih nekdanje Jugoslavije: Mozaik knjiga Zagreb, Mladinska knjiga Beograd, Mladinska knjiga Sarajevo ter Mladinska knjiga Skopje. Leta je 2005 je Založba MK ustanovila družbo v Bolgariji MK Sofija in leto zatem tudi v Romuniji MK Bukarešta. Po nekaj letih delovanja se je MK zaradi slabih gospodarskih razmer z obeh trgov umaknila. Danes sestavlja Skupino Mladinska knjiga osem družb s sedežem v Sloveniji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Srbiji in Makedoniji.

Vizitka

Mladinska knjiga
Slovenska cesta 29,
1000 Ljubljana

Telefon: 01 241 30 00
E-naslov: info@mladinska.com

Pomembnejši kontakti

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.