floater

zemljevid
citat

JANEZ VAJKARD VALVASOR

1641–1693

Janez Vajkart Valvasor

Janez Vajkard Valvasor

PLEMIŠKE KORENINE

Valvasorji so prišli na Kranjsko iz Italije. Zadnji »italijanski« Valvasor, brez moških potomcev, je del premoženja ter ime zapustil zvestemu kranjskemu služabniku. V nadaljevanju te rodbine se je kot dvanajsti od sedemnajstih otrok rodil Janez Vajkard Valvasor.

Slava vojvodine Kranjske

Z VOJSKO PO SVETU

Mladi Valvasor je po šolanju pri jezuitih svoje znanje in izkušnje celih 14 let nabiral na vojaških potovanjih. Že takrat se je pokazala njegova velika vedoželjnost. Opisovali so ga kot moža vsestranskih zanimanj, zdrave presoje, poguma ter odločnosti.

Slava vojvodine Kranjske

IZUMITELJ IN PIONIR ZNANOSTI

Vse svoje življenje je presenečal z naprednimi idejami. Bil je strasten raziskovalec Cerkniškega jezera, izumil je priročnejše ulivanje bronastih kipov v enem kosu, prvi je zasnoval načrt za predor pod Ljubeljem ...

Slava vojvodine Kranjske

URESNIČIL NAČRTE IN PRIŠEL »NA KANT«

Spoznanje, da se o njegovi domovini zunaj njenih meja ve zelo malo, je Valvasorja spodbudilo k ambicioznemu opisu dežele, ki ga je uresničil v Slavi vojvodine Kranjske. Žal je moral zaradi visokih stroškov tiska prodati grad Bogenšperk in druga posestva. Zadnja leta je preživel v Krškem.

V ODLIČNI DRUŽBI DRAWINA, NEWTONA, EINSTEINA …

Ena najpomembnejših znanstvenih ustanov, Royal Society (Kraljeva družba) iz Londona, ga je 1687. leta izvolila za svojega člana. Najbolj znani člani te elitne ustanove so na primer Charles Darwin, Isaac Newton, Albert Einstein in številni nobelovci.

BIBLIOFIL, ZBIRATELJ, TISKAR

Bil je lastnik mogočne knjižnice, ki je vsebovala vsa pomembna znanstvena dela tistega časa. Hranil jih je na gradu Bogenšperk, kjer je zasnoval muzej starin. Tu je prav tako ustanovil lastno grafično podjetje, eno prvih tiskarn na naših tleh.

Slava vojvodine Kranjske

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.