Alternativna kultura


Punk je sprva izzval ostre reakcije politikov, policijsko nasilje in tudi nekaj sodnih obsodb

Pankrti

V Sloveniji v prvi polovici 80. let ni bilo prave opozicije. Študentsko gibanje je sicer v drugi polovici 70. let usahnilo, nekateri njegovi voditelji pa so skušali svoje ideje popularizirati skozi študentski kulturni center.

V letargični vsakdanjik je posegel pank, ki je tudi močno razburil oblasti. V Sloveniji se je pojavil dokaj hitro, že leta 1977. V času, ko je ansambel Pankrti prvič javno na­stopil (leta 1977 v telovadnici gimnazije Moste), je bila Slovenija še trdno zasidrana v samoupravnem socializmu.

 

Provokativni nastopi Laibach

Laibach

Laibach je nastal 1980 v Trbovljah. Njihov prvi multimedijski projekt »Rdeči revirji« so oblasti v Trbovljah prepovedale še pred odprtjem. Njihov koncert v Zagrebu leta 1983 je policija prekinila, ker so sočasno prikazovali Josipa Broza - Tita in penis.

Postal je najodmevnejša slovenska glasbena skupina v tujini. S predelavo pesmi Beatlesov so kot prvi Vzhodnoevropejci leta 1988 z videom nastopili tudi na MTV.

 

Intelektualna opozicija oblikuje slovenski nacionalni program (1987)

Nova revija

Vsa ključna vprašanja demokratizacije in nacionalnega programa so bila sintetizirana v 57. številki Nove re­vije, kar je bil jasen pokazatelj, da je pobudo pri oblikovanju slovenskega nacionalnega programa prevzela intelektualna opozicija. Prispevke so napisali vidni slovenski intelektualci.

Osnovna misel vseh je bila, da se mora slovenski narod preoblikovati v nacijo, doseči državnost, ki temelji na izvirni suverenosti ...

 

Bo pomladi gostije konec?

Barry NewmanČlanek, objavljen leta 1988 v Wall Street Journalu, so povzeli tudi v jugoslovanski agenciji Tanjug ter nekaterih drugih medijih, Uroš Lipušček pa v Delu leta 1988 pod naslovom »Slovenija — bogata komunistična zaplata«. »Slovenci so okusili dobro življenje, vendar utegne biti pojedine konec,« je zapisal v njem novinar Barry Newman. Tudi ocene v drugih tujih medijih so bile laskave in so Slovenijo poimeno­vale »otok svobode«, »socialistično izložbeno okno«, »glavni laboratorij novega socializma Vzhodne Evrope« ...

 

Slika: Barry Newman: Slovenes Acquire Taste For Living Life Well (1988)

 

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Naročanje

Pridružite se nam na Facebooku!

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino Mladinska knjiga!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.