Optimizem 80. let

lipov list

Pri snovanju oglaševalskih aktivnosti za slovenski turizem je nastalo oglaševalsko geslo, ki je dosti pred slovenskimi kulturniki in politiki prebudilo slovensko prebivalstvo k zavedanju lastnega ozemlja, domovinske pripadnosti. Iz klasične oglaševalske akcija se je rodila kultna akcija, pomembna za rast narodne samozavesti.

 

Plakat za plebiscit (1990) iz osamosvojitvene kampanje 

Plebiscit

Demos je sprva imel osamosvojitev za svoj projekt in ga je želel izpeljati strankarsko, s šibko večino v parlamentu in kot odcepitev od Jugoslavije. »Ko se Bog spre­hodi med ljudmi, ga je treba pocukati za plašč,« je zgodovinsko priložnost po­zneje komentiral nemški kancler Helmut Kohl. Plebiscit (december 1990) je bil prvo in najpomembnejše dejanje v procesu osamosvajanja Slovenije.

 

 Oglas ─  manifest želje po samostojnosti?

Slovenija moja dežala, oglas

Slovenija je bila nerazvita turistična dežela. Za sodelovanje v procesu turistične prenove so želeli z akcijami Studia za marketing spodbuditi k turizmu širšo slovensko javnost. Rodila se je kultna akcija Slovenija, moja dežela z vrsto promocijskih materialov, od TV oglasov, plakatov, razglasov ... Poleti 1985 je dobila akcija jugoslovan­ske razsežnosti z veliko negativnimi odmevi.

 

Podarim-dobim ─ akcija, ki je združila Slovence!

Podarim dobim

Nakup kartice Podarim-dobim ni bil nakup loterijske srečke, temveč prispevek za slovenske smučarje (čeprav pod jugoslovan­sko zastavo). Bile so tudi nagrade, nekatere dragocene in atraktivne, celo prismojene, vendar se z nakupom nisi uvrstil med loterijske zasvojence, temveč med zaslužne podpornike novih slovenskih zmag. Skladba v izvedbi skupine Pepel in kri Smučajmo vsi, Bojan in mi, ki je spremljala akcijo, je skoraj ponarodela.

 

Prosti čas: igrače, stripi …

Antena

Priljubljene igrače so bile gumitvist, kolebnica ali obroč hula­hop, izdelki iz izolskega podjetja Mehanotehnika. Višek priljubljenosti doživi strip Alan Ford italijanskih avtorjev. V Jugoslaviji je izšel v prirejeni obliki leta 1972, pozneje tudi v slovenščini. Govori o agentih tajne skupine TNT, ki rešujejo svet pred kriminalci, vodi pa jo stari Broj 1. Nekateri izreki iz stripa so ponarodeli, recimo »Smo stranka, ki ničesar ne obljublja in to dosledno izpolnjuje« in vrsta drugih.

 

Računalniki, popularna glasba, film, moda

Računalnik

Hišni računalnik Spectrum je bil prvi, ki so ga leta 1982 začeli množičneje upora­bljati tudi v Sloveniji. Večinoma so jih ljudje tihotapili preko meje. Konec 80. let  je dosegla nadaljevanka Sužnja Isaura skoraj takšno gledanost kot v 90. letih telenovela Esmeralda. Satira in humor sta našla svoje mesto v oddaji Moped Show in Pavlihu. Med oblačili so bile zakon ponošene kavbojke, povsod se je kuhalo s ščepcem vegete, priljubljeni so postali popevkarski festivali …

 

Slovenski oglaševalski izdelki v 80. letih

Slovenski izdelki

Studio marketing je bil ustanovljen leta 1973 v okviru založniške hiše Delo. Bil je prva in do osamosvojitve vodilna oglaševalska agencija v Sloveniji in Jugoslaviji, primerljiva z zahodnimi agencijami, vodil ga je Jernej Repovš.

Delo je leta 1981 začelo izdajati tudi časopis Media marketing (urednik Milan Apih). Mesečnik je bil tesno povezan s Studiem marketing, predstavljal je njegovo delo in oglašal njihove izdelke. Med najbolj odmevnimi akcijami so bile: Rad(a) imam mleko, Paloma, Fructal, Ljubljanska banka, Radenska …

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Naročanje

Pridružite se nam na Facebooku!

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino Mladinska knjiga!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.