Skip Navigation LinksDomovŠolaMatura 2019

Matura 2019

Maturitetna gradiva za slovenščino

slika

S klikom na želeno vsebine se boste povezali s posameznim sklopom. Preglejte stran navzdol in preverite celotno vsebino spletnega mesta. Gradivo lahko kupite v knjigarnah ali pa enostavno kliknete na Gradivo na Emka.si in opravite spletni nakup.

Slovenščina

Fizika


Slovenščina

 

Slovenščina - književnost

 

Francoski testament

Andrei Makine

Francoski testament, Matura 2019Recenzija Bukla

Francoski testament, ovenčan s ključnima francoskima nagradama Goncourt in Médicis, je napisal Rus Andrei Makine (1957), ki je po priselitvi v Francijo prevzel francoščino in kmalu postal eden najpomembnejših pisateljev srednje generacije. V njem spremljamo dečka, ki sredi sibirskih step, vsako poletje nekaj tednov, posluša svojo babico pripovedati o daljni deželi svojega otroštva, kar seveda neizbrisno vpliva tudi nanj. Makine je moral biti rojen v Sibiriji in preživeti trideset let v tej surovi in hkrati melanholični deželi, da je lahko potem iz njene perspektive napisal strasten roman o Franciji. Francoski roman Rusa o Franciji v Sibiriji. Čarobno. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigo Sveta noč.

Odlomek iz knjige

Vedel sem tudi, da bom naredil vse, kar je v moji moči, da ne bi govorila o knjigah. In da bova vseeno govorila o njih, veliko, včasih celo dolgo v noč. Kajti Francija, ki se je nekega dne prikazala sredi stepe, je svoje rojstvo dolgovala knjigam. Da, po svojem bistvu je bila to romaneskna dežela, dežela, sestavljena iz besed, kjer so reke tekle v kiticah, kjer so ženske jokale v aleksandrincih in kjer so se moški dvobojevali v pamfletih. Kot otroka sva Francijo odkrivala na tak način, preko literarnega življenja, njegove verbalne snovi, vlite v verz in skrbno izpiljene. Naša družinska mitologija je potrjevala, da je drobna knjižnica z utrujenimi platnicami in potemnelimi pozlatami spremljala Charlotte na vseh njenih potovanjih. Kot poslednja vez s Francijo.

Gradivo na Emka.si

 

Angel pozabe

Maja Haderlap

Angel pozabe, matura 2019Maja Haderlap, roj. 1961 v Železni Kapli, je bila po študiju gledaliških ved sodelavka in urednica napredne literarne revije »Mladje«, dramaturginja v Mestnem gledališču v Celovcu in nato predavateljica na celovški univerzi. Pred tremi leti se je samozaposlila kot samostojna kulturna delavka. Še vedno pa na Univerzi v Celovcu predava gledališko zgodovino in dramaturgijo. Je avtorica treh pesniških zbirk (Žalik pesmi, Bajalice in Pesmi/Gedichte). Za Bajalice je leta 1989 prejela nagrado Prešernovega sklada.

Za odlomek iz proznega prvenca Angel pozabe je 2011 prejela prestižno nagrado Ingeborg Bachman, za roman sam pa je prejela avstrijsko literarno nagrado Rauriser Literaturpreis, ki jo podeljuje deželna vlada Salzburga, in nagrado Bruna Kreiskega za politično knjigo leta 2011. Angel pozabe - romaneskni prvenec Engel des Vergessens je roman o koroških Slovencih, napisan z vidika koroških Slovencev, napisan kot spomin na nemško oziroma nacistično zatiranje.

Brez obsojanja pripoveduje o grozljivih poskusih iztrebljenja koroških Slovencev v času nacizma med drugo svetovno vojno. Koroška pisateljica in pesnica je v njem ubesedila spomine svoje babice in očeta na čas 2. svetovne vojne in nacizma, ki je globoko zarezal v družbeno tkivo Slovencev na Koroškem. Haderlapova v družinski zgodbi treh generacij osvetljuje upor koroških Slovencev proti nemški vojski in skoraj stoletje dolg konflikt med slovenščino in nemščino na avstrijskem Koroškem. Roman v svoje središče postavlja zgodbo slovenske manjšine v Avstriji, ki ji je druga svetovna vojna zadala enega najhujših udarcev.

Gradivo na Emka.si

 

Esej na maturi 2019

Lidija Golc, Zoran Božič, Adrijana Špacapan, Eva Kraševec, Andrej Adam

Esej na maturi 2019

Priročnik je namenjen poglobljeni analizi romanov Francoski testament (Andrei Makine) in Angel pozabe (Maja Hoderlap), kot pripravi na pisanje maturitetnega eseja v letu 2019, za katerega je predpisan tematski sklop Stiske družine in posameznika na zgodovinskih prelomnicah.

Obravnava obeh romanov je namenjena poglobljenemu razmišljanju o vrednotah, ki jih romana prinašata, ter doživljanju izziva komunikacije z literaturo.

Gradivo na Emka.si

 

 

Slovenščina - jezik

 

Slovenščina - Jezik na maturi

Razlage in ponazoritve jezikovnih ravni z neumetnostnimi besedili

Slovenščina - jezik na maturiNazoren pregled snovi srednješolske slovenščine, ki so mu dodane naloge z rešitvami po vzoru maturitetnih izpitnih pol.

Potrjeno kot zbirka nalog pri Strokovnem svetu za splošno izobraževanje, ki jo učenec uporablja za ponovitev jezika od 1. do 4. letnika gimnazij in za pripravo na slovenščino - jezik na maturi

Gradivo Slovenščina - jezik na maturi s sodobnim didaktičnim pristopom vodi pripravo na maturo iz slovenščine - jezika.

Gradivo na Emka.si

 

Razdeljeno je na 4 enote, ki usmerjajo ponavljanje jezikovne snovi za maturo od ključnih besed prek razlag jezikovnih pojmov do nalog, ki ob neumetnostnem besedilu omogočajo preverjanje znanja. Zadnjo enoto predstavljajo analize neumetnostnih besedil, ki se zgledujejo po maturitetnih preverjanjih.

 

Slovenščina - Jezik na maturi

Zbirka nalog za slovenščino - jezik v 4. letniku gimnazijskih programov

Jezik na maturiZbirka nalog dopolnjuje priročnik Slovenščina - jezik na maturi - Zbirka nalog za slovenščino. Omogoča ponovitev snovi vseh štirih let gimnazijskih programov. 

Zbirko nalog je potrdil Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje; strokovno pregledala dr. Erika Kržišnik. Pregledno in strnjeno predstavlja snov jezika gimnazijskih programov. Je odličen pripomoček pri ponavljanju in pripravi na maturo s pestro izbiro nalog.

Gradivo na Emka.si

 

Slovenščina 4, Z besedo do besede, 2. del

Zbirka nalog za pripravo na maturo iz slovenskega jezika

Z besedo do besede 4, 2. del, zbirka nalog

Vsebuje razčlembe neumetnostnega besedila.
Dodane so rešitve
.
Zbirka nalog je namenjena utrjevanju jezikovnega znanja po novem konceptu mature.

Gradivo na Emka.si

 

Slovenščina na ustni maturi 2019, priročnik

 

Jezikovne in književne vsebine, ki jih morajo dijaki znati za dobro opravljeno maturo iz slovenščine v letu 2019

Slovenščina na ustni maturi 2019S priročnikom Slovenščina na ustni maturi se boste hitro in učinkovito pripravili na ustno maturo iz slovenščine.

Odličen priročnik za boljše znanje in oceno na ustni maturi.

Gradivo na Emka.si

 

 

Slovenščina - jezik in književnost na policni maturi

 

Slovenščina - jezik na poklicni maturi

Teorija, razlage in ponazoritve jezikovnih učnih tem za poklicno maturo

Jezik na poklicni maturiUčno gradivo Slovenščina - jezik na poklicni maturi je odličen pripomoček za pripravo na poklicno maturo, ker vsebuje strnjen povzetek snovi in pregleden sistem naučenega, je v skladu s predmetnim izpitnim katalogom za poklicno maturo, predstavlja teoretično razlago in ponazoritev učnih tem na osnovi neumetnostnega besedila in omogoča učinkovito ponovitev in utrjevanje.

Gradivo na Emka.si

 

Slovenščina - jezik na poklicni maturi

Vaje, zbirka nalog za slovenščino-jezik v 4. letniku srednjega tehniškega oz. strokovnega izobraževanja

Jezik na poklicni maturiGradivo za utrjevanje znanja z miselnimi vzorci, preglednicami, nalogami za ponovitev in analizo neumetnostnih besedil

Gradivo na Emka.si

 

Književnost na poklicni maturi

Zbirka nalog za slovenščino-književnost za poklicno maturo

Književnost na maturiZbirka nalog je odličen pripomoček za pripravo na drugi del izpitne polena poklicni maturi, ker je v skladu s predmetnim izpitnim katalogom za poklicno maturo, sistematično predstavlja pisanje besedila na književnotemo (interpretacijo odlomka) ter številne primere vodene in samostojne interpretacije z navodili in vsebuje strnjen povzetek snovi in pregleden sistem naučenega za ustni del izpita iz književnosti.

Gradivo na Emka.si

 


Fizika

Moja fizika v srednji šoli

Moja fizika v srednji šoliZbirka Moja fizika v srednji šoli je strnjen pregled celotne snovi za fiziko v srednji šoli. Namenjena je sistematičnemu ponavljanju in utjevanju snovi, ki jo dijaki obravnavajo pri pouku fizike v srednji šoli.
Omogoča učinkovito pripravo na preizkuse znanja in maturo iz fizike ter je odlična dopolnitev učbeniškega gradiva.

Zbirka vsebuje:
• strnjene povzetke celotne snovi, podkrepljene s primeri,
• rešene zglede z dodanimi nalogami za preverjanje razumevanja,
• številne naloge različnih zahtevnostnih stopenj za utrjevanje znanja,
• izbirna vprašanja in strukturirane naloge,
• koristne namige in pomoč pri reševanju nalog,
• rešitve nalog s potekom.

Gradivo na Emka.si

 

 

Matura na Emka.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.