Slovar slovenskega knjižnega jezika — za koga in kdaj?

Ida Baš,

osebna trenerka za govor, dolgoletna radijska in TV-napovedovalka moderatorka, dobitnica kristalnega mikrofona 2013 za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika

slika

»Besede, nanizane v ogrlico povedi, so v govoru kot melodija, ki zaziba ušesni bobenček. Na zvok se odzove tudi srce. Brskanje po slovarju besed je lahko tudi velik in prijeten izziv za miselno poigravanje s pomeni. Če smo pri tem bolj pozorni, nam notranje uho postreže tudi z zvenom besede, ki smo jo nekoč že slišali. Nam je zven znan? Je, če je blizu našemu, pokrajinsko ali zborno obarvanemu izgovoru. Tako besede kot zvok delimo z drugimi ljudmi. Kako pa oni slišijo, čutijo, razumejo naše besede? Za zvočno, posledično pa tudi miselno in srčno sinergijo s poslušalcem uberemo zborno in slovnično ustrezno pot. Že v šoli smo hodili po tej poti. Govorci, ki jim je mar za naš slovenski jezik, hodijo še vedno po njej. Slovar slovenskega knjižnega jezika, s priročnimi dodatki, je strokovno in izkušenjsko tlakovana pot za dobro govorno sporazumevanje.«

 

Klavdija Kranjc Jensterle, prof.,

učiteljica slovenščine na osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice

slika

"Učence vedno znova navduši debelina knjižne izdaje SSKJ. Ko preverijo število strani, začnejo z raziskovanjem njegove vsebine. Prvotno začudenje nad obsegom zamenja iskanje besed in njihovih pomenov. Pri tem je zelo dobrodošla elektronska različica, ki učence hitreje pripelje do iskane besede. Zagotovo bodo veseli nove izdaje, ki vključuje sodobno besedišče ter novejše razlage. Jezik je orodje. Naj ga mladi – tudi s pomočjo novega SSKJ - ustrezno uporabljajo"

 

slika

Za koga in ob kakšnih priložnostih?

 • Za poklicno rabo (slovenisti, učitelji, profesorji, prevajalci, novinarji, lektorji in pisci drugih vrst besedil ...).
   
 • Za šolarje, dijake in študente kot pomoč pri šolskem in študijskem delu.
   
 • Ob prebiranju časopisov, revij, knjig, gledanju televizije in spremljanju drugih medijev, da preverimo pomene besed, ki jih ne poznamo dobro (ekomafija, eklampsija, bruseljska trojka ...).
   
 • Ob prebiranju starejših besedil z besedami, ki se danes redkeje uporabljajo (npr. rihta, tulpika, deruh ...).
   
 • Ko ne vemo, kako pravilno naglasiti ali izgovoriti besedo in želimo preveriti rabo besed.
   
 • Pri igranju besednih družabnih iger, kot so vislice, scrabble ...
   
 • Odlično darilo ob posebnih priložnostih: maturi, zaključku študija, polnoletnosti ...

 


slika

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.