GLOBALNI MINOTAVER

Janis Varufakis

Janisa Varufakisa javnost najbolj pozna kot nekdanjega grškega finančnega ministra v vladi Aleksisa Ciprasa, ki je buril duhove Evrope s svojim drznim obnašanjem in izjavami. Manj ljudi ve, da je tudi javni intelektualec, akademski ekonomist, predavatelj in pisatelj.

V tej vlogi se je svetu predstavil v izjemno berljivi in odmevni uspešnici z naslovom Globalni minotaver, kjer nam prek prispodobe o kretskem Minotavru predstavi in razloži zgodovino svetovnega gospodarstva od konca druge svetovne vojne do največje gospodarske in finančne krize po véliki depresiji. Stvor iz naslova so Združene države Amerike, ki so v prvem delu tega obdobja s svojimi presežki hranile preostanek sveta, v drugem pa s svojimi primanjkljaji goltale njegove proizvode in kapital.

Oglejte si pogovor z Varufakisom ob izidu knjige na Hrvaškem: 

Mnenja o knjigi

»Varufakis v svoji knjigi na prefinjen in zanimiv način predstavi razvoj globalnega družbenoekonomskega sistema kot starogrškega Minotavra, ki je leta 2008 zatresel svet. Četudi se ne boste vedno strinjali z njegovim pogledom in predlaganimi rešitvami, boste v zgodbi uživali in ugotovili, da je mogoče celo najkompleksnejše makroekonomske pojave pojasniti preprosto in zanimivo. Obvezno branje za vse, ki mislijo, da o vzrokih zadnje finančne in ekonomske krize vedo že vse.«
Dr. Polona Domadenik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani

"Mislim, da je [Varufakis v knjigi Globalni minotaver] zadel univerzalno težavo mednarodnih ekonomskih tokov, in dokler se ta težava ne bo razrešila – ne toliko v smislu ideološkega sistema kapitalizma ali česarkoli drugega kot alternative, ampak v smislu tehničnega urejanja mednarodnih ekonomskih odnosov – toliko časa bo minotaver v takšni ali drugačni preobleki deloval."
Dr. Bogomir Kovač, kolumnist in redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani


Kako so o položaju Evrope in njeni prihodnosti razmišljali Janis Varufakis, Slavoj Žižek in Julian Assange:


 

Komentarji

  • Dodaj na Twitter
  • Dodaj na MySpace
  • Dodaj na Delicious

Pridružite se nam na Facebooku!

FacebookVabljeni v skupino Mladinska knjiga!

Bodite obveščeni!

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.