Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeIvana pred morjem

Ivana pred morjem

Cankarjeva založba 17. 6. 2019 ob 20. uri vabi na druženje s knjigo Veronike Simoniti Ivana pred morjem. Roman je bi med tremi nominiranci za nagrado modra ptica.

Ob izidu romana Ivana pred morjem Veronike Simoniti v ponedeljek, 17. junija, ob 20. uri  vabimo v Kavarno Soteska (Soteska 8, Ljubljana) na pogovor in druženje.

Z avtorico bosta klepetala vodja rokopisnega oddelka NUK Marijan Rupert in urednik Andrej Blatnik.

Bodite z nami!

 

V zgodbi Ivane pred morjem se pripovedovalka iz Pariza, kjer si je ustvarila dom, vrne v slovensko Primorje, da bi počistila stanovanje pokojne mame za resnega kupca. V kupu porumenelih fotografij najde sliko babice, ki njeno petletno mamo drži za roko, drugo roko pa polaga na nosečniški trebuh. Leto posnetka 1943 je bilo leto težkih usod in naglih preobratov. Kaj se je zgodilo z otrokom v trebuhu, o katerem pripovedovalka ni nikoli slišala?

Roman Veronike Simoniti nas z več vzporednimi zgodbami, ki se dogajajo v različnih časih in v različnih generacijah ene družine, sooča s kolektivno preteklostjo in individualnimi usodami. Te se ne gibljejo le med Parizom in Primorsko, zaustavljajo se tudi na Gorenjskem, v Ljubljani in še marsikje, begunsko zaidejo v Srbijo, vendar vsa ta premikanja ne zmorejo pretrgati medčloveških vezi. Tudi po koncu vojne trdi časi so popisani z mehko avtoričino pisavo, ki iz zmeraj novih leg gleda na naše skupne prostore.

Lep roman o nelepih časih in rečeh.

 

»Slog pisanja je izredno tekoč in prepletanje zgodb v različnih časih in prostorih tako privlačno, da je knjigo iz rok skoraj nemogoče odložiti pred koncem.« Bukla

 

Veronika Simoniti (1967) je na slovenskem literarnem prizorišču nastopila kot avtorica kratkih zgodb, s katerimi je zmagala na več natečajih in jih zbrala v dveh knjigah. Njen prvi roman Kameno seme je bil leta 2015 med peterico finalistov za nagrado kresnik. Ivana pred morjem je bil med tremi finalisti za nagrado modra ptica.

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.