Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeKnjižni album Rudolfa Maistra

Knjižni album Rudolfa Maistra

Ob izidu knjige RUDOLF MAISTER – STO LET SEVERNE MEJE vabimo na predstavitev, ki bo v četrtek, 8. novembra 2018, ob 12. uri v Projekcijski dvorani v Mestnem muzeju Ljubljana.

Ob izidu knjige RUDOLF MAISTER – STO LET SEVERNE MEJE vas vabimo na predstavitev, ki bo v četrtek, 8. novembra 2018, ob 12. uri v Projekcijski dvorani v Mestnem muzeju Ljubljana (Gosposka 15).

Srečali se bomo na dan, ko se je pred sto leti Rudolf Maister na sestanku Narodnega sveta za Štajersko odločil za splošno vojaško mobilizacijo za  ubranitev severne meje.

Z albumom Rudolf Maister – sto let severne meje zaznamujemo 100. obletnico konca prve svetovne vojne, razpad avstro-ogrske monarhije in nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Leta 1918/19 so se dogodili pomembni politični, vojaški in diplomatski premiki, ki so začrtali meje slovenskega narodnega ozemlja in države, kakor veljajo še danes. Odločilne, dobesedno zgodovinske zasluge za to ima Rudolf Maister.

Njegovo življenjsko zgodbo je opisal Mihael Glavan, študije o njegovi vsestranski ustvarjalnosti in relevantne reminiscence o njegovem delu pa so prispevali Igor Grdina, Andrej Misson, Alenka Puhar, Milček Komelj, Vlasta Stavbar, Alenka Juvan, Peter Krečič in Milan Lovrenčič. Bogat izbor dokumentarnega in slikovnega gradiva je naredil Primož Premzl, ponatisov spominskih člankov pa Aleš Berger. Z avtorji knjige, ki jo je oblikoval Klemen Kunaver, se bo pogovarjala urednica Nela Malečkar.

Prijazno vabljeni.
Založba Mladinska knjiga

RUDOLF MAISTER (1874, Kamnik–1934, Unec), general, pesnik in bibliofil, je obiskoval gimnazijo v Kranju in Ljubljani, zatem pa kadetsko šolo na Dunaju. Kot častnik je služboval v Ljubljani, Celju, Mariboru, Celovcu in še kje. Prirojeni pogum so mu oplajali in krepili slovenska literatura, kultura in svobodoljubje. Ko ga je odločilnega dne, 1. novembra 1918, prevzelo spoznanje, da je usoda Maribora, vzhodne Štajerske in južne Koroške v njegovih rokah, se je prevrat in vse drugo zgodilo s filmsko naglico. Znameniti osvojitelj in branitelj naše severne meje ter talentirani in neustrašni vojaški strateg je bil tudi pesnik. Za seboj je pustil dve spomina vredni zbirki: Poezije (1904) in Kitico mojih (1929), ki je v celoti ponatisnjena v središčnem delu knjige.

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.