Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeNovosti iz Cankarjeve

Novosti iz Cankarjeve

Cankarjeva založba vabi na predstavitev knjižnih novosti: ed esejev Katje Perat, zgodb Vinka Möderndorferja, biografske pripovedi Janisa Varufakisa do romana Javierja Maríasa in zgodb Nebojše Lujanovića. Za vsakogar nekaj!

Cankarjeva založba prihodnjo sredo vabi na predstavitev petih knjižnih novosti. Od esejev Katje Perat, zgodb Vinka Möderndorferja, biografske pripovedi Janisa Varufakisa do romana Javierja Maríasa in zgodb Nebojše Lujanovića. Za vsakogar nekaj!

Katja Perat: NAREDITE AMERIKO SPER OBVLADLJIVO

Vinko Mӧderndorfer: NAVODILA ZA SREČO

Janis Varufakis: JE TU KAKŠEN ODRASEL?, prevedel Jani Rebec

Javier Marías: BERTA ISLA, prevedla Marjeta Drobnič

Nebojša Lujanović: OBLAK KOŽNE BARVE, prevedel Urban Vovk

Srečali se bomo v sredo, 6. februarja 2019, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, ko bodo z nami: urednika Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov ter nekateri ustvarjalci knjig (Vinko Möderndorfer, Marjeta Drobnič in Urban Vovk).

 

 

Več informacij o knjigah:

Katja Perat: NAREDITE AMERIKO SPER OBVLADLJIVO

Urednik Aljoša Harlamov, 176 strani, cena: 24,99 EUR

Naredite Ameriko spet obvladljivo je zbirka triindvajsetih kratkih esejev, ki jih je avtorica, ena najprepoznavnejših slovenskih intelektualk mlajše generacije, začela pisati, ko se je avgusta 2016 kot doktorandka preselila v ZDA. V njih pripoveduje o svojem osebnem doživljanju srednjega zahoda, seveda neločljivo povezanem z ameriškim in globalnim političnim in kulturnim dogajanjem – v Misuriju se je namreč znašla ravno v času predsedniških volitev. ZDA, ki jih opisuje, so torej trumpovske ZDA – te poosebljajo jezo od sistema pozabljenega delavstva, obenem pa so zrasle iz dolge in zapletene družbene zgodovine neke (slabo) izmišljene skupnosti. Vendar pa to ni le geopolitično pisanje, ampak tudi literarno (samo)spoznavanje; zapise lahko beremo tudi kot nekakšna pisma evropskemu in slovenskemu bralcu, ki ga nagovarjajo s svojo poetično, literarno močjo ter s prodornim analitičnim premislekom, ki ne skriva svoje angažiranosti. Živ jezik in široka razgledanost pisateljice skrbita za aktualno branje – ne nazadnje vsi mi živimo v Ameriki.

Katja Perat (1988) je doktorska študentka primerjalne književnosti in kreativnega pisanja na Univerzi Washington v St. Louisu, novinarka in publicistka, avtorica pesniških zbirk Najboljši so padli (2011) in Davek na dodano vrednost (2014) ter romana Mazohistka (2018). Izbrani eseji so bili objavljeni na spletnem literarnem portalu AirBeletrina in v tedniku Mladina.

 

Vinko Mӧderndorfer NAVODILA ZA SREČO

Urednik Andrej Blatnik, 268 strani, cena: 29,99 EUR

Daljše novele se izmenjujejo s krajšimi, ekspresivnimi zapisi, v vseh zgodbah pa se zapleteno vrtijo človeška razmerja. Nekatere izhajajo iz stvarne psihologije, ki jo bogatijo poetske zastranitve, krajše zgodbe pa so večinoma poetični zapisi travmatičnih izkušenj posameznikov v različnih obdobjih življenja. Vse zgodbe se dotikajo iskanja sreče in odkrivanja razlogov, zakaj se življenje velikokrat ni izšlo, zakaj sreče ne najdemo, zakaj se nam vedno dozdeva, da zgolj tečemo za njo. Protagonisti večine zgodb v tej zbirki so ženske. Ženska kot bitje, ki daje življenje, morda prav zato še posebej občuti vprašanja o smislu kot pomemben del bivanja.

Navodila za srečo oklepata pripovedi, ki se sprašujeta o smislu zapisovanja in beleženja zgodb. Prva (Začetek zgodbe) išče resnico o zapisovalcu, ki je skrita v vsaki zgodbi. Resnica je namreč sreča, in to je pomembno sporočilo te knjige. Tudi zgodba, ki zbirko zaokroža (Njegova zgodba), je zgodba o pripovedovalcu in o zapisovanju, kajti pripovedovanje zgodb je največja muka, pa tudi največja sreča.

Vinko Möderndorfer (1958) je avtor vrste knjig različnih žanrov in dobitnik vrste slovenskih literarnih nagrad.

 

Janis Varufakis JE TU KAKŠEN ODRASEL?

Prevedel Jani Rebec, zbirka Čas misli, urednik Aljoša Harlamov, 656 str., 39,99 EUR

»Zgodba v tej knjigi ni zgolj svarilo o tem, v kaj se spreminjajo Evropa, Velika Britanija in Združene države; daje nam tudi vpogled v razloge za polom našega sistema in socialne ekonomije. Medtem ko t. i. liberalni establišment protestira proti lažnim novicam alternativne desnice, je treba spomniti, da je leta 2015 ta isti establišment sprožil izredno učinkovito kampanjo spreobračanja resnice in diskreditacije posameznikov proti proevropski, demokratično izvoljeni vladi majhne evropske države.«

Tako zapiše Janis Varoufakis v predgovoru svoje biografske pripovedi o 162 dneh, ki jih je prebil kot grški finančni minister. Med neizprosnimi, a še bolj nerazsodnimi, enosmernimi pogajanji s trojko glede reševanja Grčije iz primeža dolgov se je bil večkrat prisiljen vprašati, ali se sploh pogovarja z odraslimi – je mar mogoče, da svetovnega reda ne oblikujejo smiselne in preudarne ekonomske in družbene politike, temveč prej otročja trma, nepriznavanje napak in slep boj za ohranitev položaja? Knjigo lahko vsekakor beremo tudi kot kroniko nedavne ekonomske krize in morda celo kot intimni dnevnik začetka konca sanj o združeni, demokratični in svobodni Evropi.

»Pod konkretnimi dogodki, ki sem jim bil priča, sem vedno znova naletel na univerzalno zgodbo – zgodbo o tem, kaj se zgodi, ko so ljudje prepuščeni na milost in nemilost krutim okoliščinam, ki jih je ustvarila nečloveška, najpogosteje nevidna mreža odnosov moči.«

 

Javier Marías: BERTA ISLA

Prevedla Marjeta Drobnič, urednik Andrej Blatnik. 542 strani, cena: 37,99 EUR

Preizkušnja odsotnosti ali smrti je bržkone eden najtežjih preizkusov ljubezni – tudi s to temo se srečamo v najnovejšem romanu Javierja Maríasa. Gre za portret žene in moža, katerih medsebojna, globoka notranja povezanost kljubuje še tako nenavadnim življenjskim preizkušnjam. Moški lik ima skrivnosten poklic, očitno je britanski vohun, ki ga tajne naloge zadržijo zdoma tudi po več mesecev. (»Tam so opazili moje sposobnosti in človek je zvečine iz tistega kraja, kjer to cenijo in kjer ga potrebujejo.«) Medtem žena Berta Isla živi svoje življenje v Španiji, venomer v pričakovanju, kdaj se bo vrnil. Nikoli ne ve, v kakšnem stanju bo prišel domov in koliko časa bosta lahko spet skupaj. Nekoč se zgodi, da ga ni nazaj tako dolgo, da ga morajo razglasiti za mrtvega in pokopati, čeprav sama nikoli ne sprejme njegove smrti. Marías je napisal pretanjen psihološki roman, ki se ukvarja z najintimnejšimi človeškimi občutji in stiskami, tudi z vprašanjem domoljubja v obeh pomenih besede.

Španski pisatelj Javier Marías (1951) je eden najprepoznavnejših in največkrat prevajanih avtorjev današnjega časa. Mednarodno se je uveljavil z romanom Tako belo srce (1992), za katerega je med drugimi dobil tudi nagrado IMPAC. Pozneje je napisal več uspešnih romanov, ki so prejeli številne nagrade, med njimi so v slovenščino prevedeni Jutri v bitki misli name, Tvoj obraz jutri, Zaljubljenosti in Tu začne se zlo.

 

Nebojša Lujanović OBLAK KOŽNE BARVE

Prevedel Urban Vovk, urednik Andrej Blatnik, 424 strani, cena: 34,99 EUR

Roman Oblak kožne barve (2015) je delo, ki nam daje misliti še dolgo po tem, ko ga odložimo, saj se z raziskovalno premišljenostjo na literarno dovršen način loteva perečega problema posameznikove določenosti s poreklom, barvo kože in družbenimi predsodki. V štirih romanesknih pripovedih spremljamo šest življenjskih usod, ki so, kot je za tovrstne zgodbe značilno, tragične vsaka na svoj način. Vsi pripovedni rokavi so povezani z romsko problematiko, s katero pa nam avtor še zdaleč ne zastavlja le medvrstičnih vprašanj o našem odnosu do drugih in drugačnih, temveč na njenem ozadju razgalja tudi delovanje sprožilnih mehanizmov množičnega sovraštva, ki posameznika omejuje pri tem, da bi si izbral drugačno prihodnost, saj ga na njegovi poti ves čas spremlja stigma izvora. Lujanović nas z neprizanesljivo hladnokrvnostjo in lucidnostjo opozarja, da je družbena izolacija zelo redko posledica posameznikove izbire.

Nebojša Lujanović se je rodil leta 1981 v Novem Travniku (BiH). Poleg pisanja se ukvarja tudi z znanstvenim delom. Živi v Splitu in predava na tamkajšnji filozofski fakulteti. Doslej je objavil štiri romane, zbirko kratkih zgodb in priročnik za kreativno pisanje, dvakrat diplomiral in enkrat doktoriral. http://citajme.com/nebojsa-lujanovic

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.