Skip Navigation LinksDomovZa medijeDogodki za novinarjeŠest novosti Cankarjeve založbe

Šest novosti Cankarjeve založbe

Cankarjeva založba 1. marca ob 11h vabi v knjigarno Konzorcij na predstavitev novih knjig. Z nami bodo avtorji (Lidija Dimkovska, Jasmin B. Frelih, Davorin Lenko, Denis Škofič …) ter urednika Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov.

Cankarjeva založba prijazno vabi na predstavitev šestih knjižnih novosti. Srečali se bomo v četrtek, 1. marca 2018, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, ko bosta z avtorji (Lidija Dimkovska, Jasmin B. Frelih, Davorin Lenko, Denis Škofič …) klepetala urednika Andrej Blatnik in Aljoša Harlamov.

Predstavili bomo knjige:

Lidija Dimkovska ČRNO NA BELEM, prevedel Aleš Mustar, urednik Aljoša Harlamov, 88 strani, cena: 22,95 EUR
Pesniška zbirka Črno na belem je izbrušeno in avtentično delo, naj govori v prvi osebi o intimnem ali z glasovi Drugih o svetu sploh. Bralca sooči z uničujočo močjo vsakodnevnih banalnosti in mu ponuja jezik kot »sito resničnosti«. Pesmi iz zbirke so tako po eni strani v sozvočju z 21. stoletjem, kot ga živi slehernik, po drugi strani se mu postavljajo po robu s svojim apokaliptičnim duhom in mračno senzibilnostjo.

Jasmin B. Frelih BLEDA SVOBODA, urednik Aljoša Harlamov, 190 strani, 24,99 EUR
Bleda svoboda je esejistična zbirka zapisov o slovenski in svetovni sodobni literaturi. Tematsko se loteva raznovrstnih in kompleksnih tem in pri tem v svoj lucidni, ponekod duhoviti, vedno pa občutljivi analitični pogled ujame nekatera ključna dela avtorjev, rojenih v osemdesetih, ki sooblikujejo sodobno slovensko literaturo: Zadie Smith, Dona DeLilla, Davida Fosterja Wallacea, Jonathana Franzena in drugih.

Davorin Lenko BELA PRITLIKAVKA, urednik Aljoša Harlamov, 448 strani, 34,99 EUR
Drugi roman kresnikovega nagrajenca je dialoška pripoved, ki pod visoko napetostjo prevprašuje božanskost ljubezni, ki jo v zahodni kulturi umeščamo na sam vrh piramide vrednot in potreb. Intimi dveh junakov se med nekajmesečnim skupnim bivanjem zarasteta do nevzdržnosti, dokler se boleče ne razideta. Toda totalnost njune ljubezni jima ne dovoli, da bi zaživela narazen, temveč obeta silovito ponovno srečanje.

Denis Škofič  SEGANJE, urednik Aljoša Harlamov, 96 strani, 24,99 EUR
Pesniška zbirka Seganje gradi na širokem pomenskem obsegu besede seganje, predvsem na njenem manj znanem pomenu, ki označuje ribolovno tehniko, pri kateri ribič tipa za ribami in jih lovi zgolj s svojimi golimi rokami. Podobno kot ribič med seganjem tudi Škofič tipa za svežimi, novimi načini pesniškega izražanja in skrajnimi možnostmi jezika, kar se odraža v močni eksperimentalni naravnanosti zbirke.

Uroš Zupan S PRSTI PREMIKAMO TOPEL ZRAK, urednik Andrej Blatnik, 96 strani, 24,99 EUR
Atmosfera v novih pesmih Uroša Zupana je tipično zupanovska; nekakšna počasi lebdeča melanholija, ali pa nostalgija, ali pa želja postati vernik počasnosti. Le sredstva so druga. To so pesmi, ki simulirajo klasično formo in se s tem bližajo glasbi, a hkrati delajo tudi prekrške, saj je rima v njih vedno naključna in se trudi biti neopazna. Gre za knjigo, ki s prefinjenimi in premišljenimi sredstvi pripoveduje o svetu, v katerem živimo.

Donna Tartt LIŠČEK, prevedel Uroš Kalčič, urednik Aljoša Harlamov
Lišček, ki je bil med drugim nagrajen s pulitzerjem, je nastajal 11 let. V pravem bildungsromanu spremljamo preobratov polno zgodbo Theodorja Deckerja, ki pri 13 letih preživi teroristični napad na muzej umetnosti, v katerem umre njegova ljubljena mati. Med opotekanjem skozi ruševine se oprime znamenite slike Lišček Carla Fabritiusa, ki nato postane njegova edina oporna točka v življenju. Čudovit poklon človeški žalosti, osamljenosti, a tudi vztrajnosti.

 

Služba za odnose z javnostmi

Založba Mladinska knjiga
Slovenska 29, Ljubljana

Telefon: 01 241 3174
Faks: 01 425 28 01
E-naslov: pr@mkz.si

Mladinska knjiga Založba d.d.
Slovenska 29
1000 Ljubljana

E-naslov: info@mladinska.com
Telefon: 01 241 30 00

Postanimo prijatelji!

slika slika slika
  

(c) Mladinska knjiga, vse materialne pravice so last Mladinske knjige.